top of page
  • Yazarın fotoğrafı1/1

Çevre Dostu Üretim ve Tüketim Anlayışı İçinde Olmayan Şirketler Z ve Y Kuşağının İlk Tercihi Olamaya



Çevre Dostu Şirket Politikalarının Kurumsal İtibar İçin Önemi Nedir?


Gelecekteki tüketim anlayışı içinde var olmak isteyen şirketler bugünden sürdürülebilir şirket olma yolunda adımlar atılmalılardır.


Günden güne marka imaj değerlenmesinde var olağan artış şirketlerin ne kadar sürdürülebilir işler yaptıkları ve ne kadar çevreci oldukları ile doğru orantıda olmaktadır. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki iklim değişikliği ve çevreyi korumak artık sadece Y kuşağının yaptığı araştırmalar sonucunda doğan endişe olmaktan çıkmış, somut olgular ile buluşarak toplum sağlığını etkilemeye başlamıştır.


İnternetin içine doğan ve çok daha büyük bir farkındalık ile yetişen Z kuşağının %78’i çevresel meseleler ile yakından ilgilenmekte ve tüketim tercihlerini bu doğrultuda yapmaktadır. Y kuşağından sonra Z kuşağının tüketim ve üretim sürecine dahil olması ile şirketlerin sorumluluk politikaları kökten değişecektir. Hassasiyet oranı artacak ve satın alma politikaları sorumlu anlayış içinde seyir gösterecektir. Z kuşağının %73’ünün çevre dostu markaları tercih ettiği görülmüştür. Kuşak içinde yer alan %51’in fiyatı daha yüksek olsa bile çevreye zarar vermeyen şirketlerin ürünleri satın alınmaktadır.


Çevreye Zarar Vermeyen Sorumlu Kurumsal Kimlik Anlayışı İçinde Olan Şirketten Kasıt Nedir?


Sorumlu anlayış içinde olan şirketlerin birçok ulusal ve uluslararası standartlar içinde üretim yaptıklarını kanıtlamaları beklenmektedir. Sıfır atık, karbon denkleştirme, Birleşmiş Milletler 2030 Hedefleri veya LEED gibi endeks ve sertifikalar içinde yer alması beklenmektedir. Böylece şirketlerin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıp kullanmadığı veya doğal kaynaklara mikro plastiklerin karışıp karışmadığı hakkında emin olmaktadırlar. Çevreye duyarlılık sadece imalat sanayi şirketleri için önemli değildir. Perakende, finans veya hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren şirketler içinde çok önemli bir yere sahiptir.


Yapılan araştırmalar göstermektedir ki tüketicilerin %25’inden fazlası, işletmelerin çevre üzerindeki etkisini önemsemektedirler. Hem olumlu hem de olumsuz olarak şirket politikalarının satın alma kararlarını temelden etkileyeceğini öngörülmektedir.


Aynı zamanda yapılan araştırmalar göstermektedir ki, iklim değişikliği ve çevreyi koruma hem dünya hem Türkiye genelinde Y ve Z kuşağının ilk 3 endişesinden biri haline gelmiştir. Şirketlerin bu anlayışı karşılayamaması piyasadan yok olmalarına veya daha az rağbet görmelerine neden olacaktır. Bu yüzden son dönemlerde şirketlerin çevre düzenlemeleri alanında daha çok yatırım yaptığı görülmektedir. Geleceğin şirketi olmak isteyen şirketlerin çevre dostu üretim ve tüketim anlayışı içinde olduğunu kanıtlıyor olması gerekmektedir.



Yazar:

Buğçe Ağca


Kaynakça:


Deloitte 2021

ERA Research Company

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası

9 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page