top of page
  • Yazarın fotoğrafıÇağın Ergün

Yeşil Kredi (Green Loan) Nedir?


Yeşil kredi; borçluların gelirlerini yalnızca çevresel bir hedefe katkı sağlayan projeleri finanse etmek için kullanmalarını sağlayan bir finansman şeklidir.


Nisan 2017'de Unibail-Rodamco-Westfield, tek koordinatör ve yeşil koordinatör olarak Lloyds Banking Group liderliğindeki bir bankacılık birliği ile 650 milyon Euro’luk bir yeşil kredi verilmiştir. URW/LBG'yi kısa bir süre sonra ING Group'un Philips'e sürdürülebilirlik bağlantılı bir kredi ayarlaması izlemiştir.


Bir Krediyi Yeşil Kredi Yapan Nedir?


Bir kredinin yeşil kredi olarak adlandırılabilmesi için dört temel bileşene dayalı olarak uluslararası bir standart sağlayan yeşil kredi ilkelerine uygun olarak yapılandırılması gerekmektedir. İlk olarak gelirlerin kullanım alanı belirlenmelidir. Belirlenmiş yeşil projeler, borçlular tarafından çevreye sağlayacağı net faydalar ile değerlendirilmeli, ölçeklendirilmeli ve raporlanmalıdır.


Yeşil kredinin borçlusu, projeleri değerlendirmek ve seçmek için nasıl bir organizasyon yapısı içinde olduğunu açıkça belirtmelidir. Ayrıca, borçlu, uygun projenin çevresel ve sosyal riskini nasıl yöneteceğini açıklamalıdır. Şeffaflığı korumak ve ürünün bütünlüğünü desteklemek için yeşil kredi gelirleri özel bir hesaba yatırılmalı veya borçlu tarafından takip ediliyor olmalıdır. Gelir kullanımı, proje değerlendirme ve seçim süreci, gelirlerin yönetimi ve raporlaması yeşil kredi için gereken dört temel unsurdur.


Yeşil Kredi Almanın Faydaları Nelerdir?


Yeşil Krediler üzerinde çalışmak sürdürülebilirlik ile ilgili yönetişim, strateji ve risk yönetimi yapılarının geliştirilmesine yol açmaktadır. Aynı zamanda ESG konusundaki bilgi açıklama gerekliliğinin karşılanmasına da yardımcı olmaktadır. Borçlunun orta ve uzun vadeli ESG değerlendirmesini iyileştirmektedir. Kurumsal değerini yükseltmekte olan bir unsurdur. Borçlulara yeşil krediler temin edilerek yeşil projelerin yapılması aktif olarak teşvik edilmektedir. Kurumlar kamuoyunda kabul görmeye başlayacakları bir sürece adım atmış olacaklardır. Yeşil kredi almak ve ilgili bilgileri açıklamak, borçlulara ESG kredilerine değer veren finansal kuruluşlar ile yeni ilişkiler kuracaktır. Şirketlerin fon tabanlarına sağlamlaştırma fırsatı sunulmaktadır.


Yeşil Kredi Vermenin Avantajları Nelerdir?


Yeşil krediler, borçlular krediyi ödemediği sürece de istikrarlı bir nakit akışı sağlamaktadır. Kredi verenler yeşil krediler ile aktif olarak ekolojik dengeye yatırım yapmaktadırlar. Yeşil projeleri desteklediklerini gösterme imkânı vermektedir. Böylece olumlu yönde bir kamuoyu oluşturulacaktır. Kredi verenler, çevresel faydalar ve borçlunun açıkladığı diğer faktörler ile ilgili finansal olmayan bilgileri analiz ederek ve değerlendirilmesi yolu ile çevresel faydaların sürdürülebilirliğini sağlamış olur. Çevre üzerindeki olumsuz etkilerin azaltan faktörlere yapılan yatırım ile iklim değişikliğine karşı bir davranış sergilemiş olacaklardır. Kurumsal değerin korunmasına ve geliştirilmesine yol açan bir enstrümandır.


Yeşil Kredinin Çevreye Faydaları Nelerdir?


Yeşil kredilerin artırması, sera gazı emisyonlarının önemli ölçüde azaltacaktır. Doğal sermayenin bozulmasının önlenmesine katkıda bulunması beklenmektedir. Yeşil projelerin teşvik edilmesi enerji maliyetlerini düşürmektedir. Enerji güvenliğini güçlendirmektedir. Bölgesel ekonomiyi canlandırmakta ve afet durumlarında dayanıklılığı artırmaktadır. Yeşil binaların inşası, binaların rehabilitasyonu veya mevcut binalarda önlemler enerji verimliliğini arttırmaktadır. Sera gazı emisyonlarını azaltmaktadır ve iklim değişikliğine uyum sağlamaya katkıda bulunmaktadır. Yeşil kredi verilebilmesi için proje kapsamında temin edilen araçlarda fosil yakıt kullanılmamaktadır. Bu da hava kirliliğini azaltmaktadır.


Sonuç olarak finans kuruluşları yeşil krediler vererek hem marka değerlendirmelerini arttıracak hemde ödeme finansmanını da koruma altına almış olacaktır. Yeşil kredi alan şirketler ise hem çevreye duyarlı politikaları ile marka değeri oluşturmuş olacak ve aynı zamanda karbon salınımı azaltılmış olacaklardır. Yeşil kredi ile hem bankalar hem şirketler kazan-kazan modeli ile büyüme ve gelişme gösterme göstereceklerdir.



Yazar:

Çağın Ergün


Kaynakça:


Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page