top of page
  • Yazarın fotoğrafı1/1

Yeşil Finansman ve Yeşillendirme Finansmanı aslında farklı kavramlar mı?


İngilizce’de iki ayrı anlamda kullanılan green financing ve greening finance kavramlarının aslında Türkçe’ye tam çevirisi yeşil finans ve finansman değildir. Ancak en yakın anlamlı karşılığı olarak finans ve finansman kavramları getirilmiştir. Devlet politikalarının ve toplum davranışlarının her geçen gün daha çevre dostu uygulamalar ile donatılması ile şirketlerin daha çok kaynak ihtiyacı doğacaktır. Uluslararası kaynaklar araştırılırken karşılaşılan ve önemli bir fark oluşturmaya başlayan bu iki kavram aslında tam olarak da farklı alanlar değildir.


Yeşillendirme finansmanı ile çevre dostu proje ve şirketler finanse edilirken yeşillendirme finansmanı ile finansal sistemlerin çevresel sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu hale getirilmesi kastedilmektedir. Yeşil finansmanlık ile birçok finans aracı kastedilmektedir. Örneğin; yeşil tahviller, yeşil krediler ve yeşil sermaye yatırımları gibi çok çeşitli finansal ürün ve hizmetleri içermektedir. Yeşil finansman ise sürdürülebilir projelerin ve şirketlere maddi kaynak oluşturularak düşük karbon gibi birçok çözüme geçiş sağlanmaktadır. Buradaki amaç çevreci hareketlere şirketlerin ve kurumların geçişini hızlandırmaktır. Yeşillendirme finansmanı çok çeşitli finansal ürün ve hizmetleri içermektedir. Yeşil finansman ile daha çok Ar-Ge araştırmaları yapılarak ürün geliştirme yapılabileceği gibi aynı zamanda çevresel faktörleri finansal risk değerlendirmelerine entegre edilmesi sağlanmaktadır. Şirketlerin ve devletlerin şeffaflığı ve hesap verme alışkanlıkları arttırılmak istenmektedir.


Her iki ekonomik parametrede de çevresel faktörler finansal risk değerlendirmelerine entegre edilmektedir. Her iki alanda da sera gazı emisyonlarının azaltılması, doğal kaynakların ve biyolojik çeşitliliğin korunması sağlanmaktadır.


Sonuç olarak, iklim değişikliğinin çevresel ve finansal riskleri arttırması ile yeşil ekonomiye olan ilgide artmamaktadır. Sürdürülebilir yatırımlar yaparak şirketler iklim krizinin değişikliğinin etkileri azaltılmak istenmektedir. Her geçen gün etkileri daha gün yüzüne çıkan iklim değişikliği yakın zamanda şirketler için büyük bir tehlike oluşturarak üretim kapasitelerini ve hizmet alanlarını azaltacaktır. Bu yüzden hem yeşillendirme finansmanı hem de yeşil finansmanın sağladığı ekonomik sermaye şirketler açısından elzem hale gelmiştir.


Yazar:

Bugce Agca


19 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page