top of page
  • Yazarın fotoğrafıÇağın Ergün

Karbon Denkleştirme ile Verimlilik Sağlanabilinir Mi?

Güncelleme tarihi: 5 Ağu 2022



Karbon denkleştirme ile sera gazı emisyonun yarattığı çevre kirliliği telafi edilmeye çalışılmaktadır. Şirketler ve devletler ne kadar yenilenebilir enerjiye yönelirler ise o kadar çok karbon salınımı azaltmış olur. Yenilenebilir enerji projelerini finanse eden karbon denkleştirmeleri, enerji arzının karbon yoğunluğunu düşürmeye yardımcı olmaktadır. Enerji tasarrufu projeleri ile konvansiyonel enerji kanallarının yoğunluk talebi azaltılmaya çalışılmaktadır. Denkleştirme ile aslında yenilenebilir ve konvansiyonel (odun, kömür, petrol ve doğal gaz, fosil, nükleer, akarsu vb. yakıtlar) enerjiler arasındaki üretim maliyet farkı azaltılmak istenmiştir.


Karbon denkleştirme ile farklı farklı türlerde olan projeler finanse edilmektedir. Ele alacağımız üç farklı kategori bulunmaktadır. Aşağıda birer birer açıklanmaktadır.


a. Yakıt Verimliliği Projeleri Nedir?


Gaz, akaryakıt, odun veya kömür gibi yakıtlardan sağlanan enerji daha az yakıt kullanan bir cihazla değiştirilmektedir. Yakıt verimliliği bir ısının kullanıldığı verim biçimidir. Taşıtların yakıtlarında bulunan kimyasal potansiyel enerjiler kinetik enerjiye ve işe dönüştürülme sürecinin verimliliğini ifade etmektedir. Enerji talebinin değişmediğini varsayarsak, bu yayılan karbondioksiti azaltarak karbon denkleştirme sağlanmış olunur.


b. Enerji Verimliliğin Sağlandığı Binalar Nelerdir?


Enerji verimliliğin sağlandığı binalar, verimli ısıtma, soğutma veya aydınlatma sistemleri ile binalarda boşa harcanan enerji miktarını azaltmaktadır. Dünya’da toplam enerji tüketiminin yaklaşık üçte biri binalarda tüketilmektedir. Bu tüketim sonucu dünya atmosferine salınan toplam karbondioksitin %24 ’ü binalardaki enerji tüketiminden kaynaklanmış oluyor. Bu yüzden özellikle ampullerin LED ampuller ile değiştirilmesi, enerji tüketimi üzerinde ciddi bir etkiye sahip olmaktadır. Yeni binalar da daha az karbon yoğun girdi malzemeleri kullanılarak inşa edilebilecektir.


c. Kojenerasyon Santralleri Nedir?


Aynı güç kaynağından hem elektrik hem de ısı üretilmektedir. Böylece üretilen enerjiyi ısı olarak boşa harcayan çoğu santralin enerji verimliliğini artırmaktadır. Elektrik ve ısı enerjisi, üretildiği merkezlerden tüketileceği yerlere ulaşana kadar kayba uğrar. Tüketim noktasında üretim yapılması ile enerji iletilirken oluşan kayıplar da en aza indirilmiş olunur. Tek bir sistem ile elektrik üretilebilecek, binalar ısıtılabilecek, sıcak su ihtiyacı karşılanabilecektir. Tesislerin karbon ayak izi azaltılarak çevre kirliliği önlenecektir. Tesislerin enerji tedarikinde dışa bağımlılığını azaltılmış olunur. Dünyamızda gerek savaş gerek tedarik sorunları nedeni ile enerji üretimi için kullanılan fosil yakıtlar her geçen gün daha da pahalılaşmaktadır. Kojenerasyondan farklı olarak sistemlere soğutma ünitesi eklendiğinde buna Trijenerasyon denmektedir. Kısacası, üretilen ısının dönüştürülerek soğutma ihtiyaçları için de kullanılmasıdır.


d. Karbon Emekliliği Nedir?


Karbon emekliliği, karbon emisyonlarını dengelemek için bir yöntem olarak emisyon ticaret planlarından ödeneklerin kaldırılmasını içermektedir. Gönüllü alıcılar, Bölgesel Sera Gazı Girişimi veya Avrupa Emisyon Ticareti Planı gibi yasal olarak zorunlu sınır ve ticaret programlarından karbon ödenekleri satın alarak karbon emisyonlarını dengelebilenecektir.


Yazar:

Çağın Ergün


Kaynak:



12 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page