top of page
  • Irem Derya

Yayınlanan Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi Nedir ve Neler İçermektedir?

Güncelleme tarihi: 28 Şub 2022


Kurumsal Sosyal Sorumluluk, sürdürülebilirlik ve ESG gibi trendler gün geçtikçe finans dünyasında etkin bir hale gelmiştir. Bu noktada günümüzde, borsalarında sürdürülebilirlik konusunda daha fazla rol üstlendiğini söyleyebiliriz. Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksinin yayınlanmaya başlaması bu durumun ülkemizdeki önemli yansımalarından biridir. BIST Sürdürülebilirlik Endeksi, 2014 yılında Borsa İstanbul Şirketleri arasındaki ESG kriterlerine uyum ve sürdürülebilirlik konusundaki ilgi, uyum ve bilginin artması ve şirketlerin sürdürülebilirlik performanslarını ölçmek amacıyla oluşturulmuştur. Endeks, sürdürülebilirlik performanslarının ölçülerek şirketleri karşılaştırma imkânı vermesinin yanında sorumlu yatırımcılar için önemli bir yatırım aracı olarak ortaya çıkmıştır.

2014 ve 2020 yıllarında şirketlere sürdürülebilirlik konusunda bilgi vermek amacıyla şirketler için sürdürülebilirlik rehberlerini oluşturmuştur. 2020 yılında yayınlanan raporda ESG kriterlerine uyum sağlamanın firmalar için faydalarının altı çizilmiştir. Firmalar ESG kriterlerine uyum sağlayarak, finans kaynaklarına erişimde avantaj sağlama, marka değerinin güçlenmesi ve geleceğe dönük riskleri yönetebilme kapasitesinin artması gibi avantajlar elde etmektedir. Tam da bu noktada, özellikle çevresel yönetişime verilen ilginin üzerinde durmak gerekmektedir. İklim krizini yönetebilmek adına iyi bir çevresel yönetişime sahip firmaların gelecekte daha kolay finans bulacağı düşünülmektedir. Ayrıca sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla atılan su tasarrufu, geri dönüşüm, düşük enerji tüketimi gibi adımların maliyetleri azalttığı da raporda öngörülmüştür.

BIST, firmaları sürdürülebilirlik konusunda bilinçlendirmenin yanı sınıra 2014 yılından bu yana şirketlerin finans performansları dışındaki sosyal, çevresel ve yönetişimsel performanslarını ölçerek sürdürülebilirlik endeksi raporları yayınlamaktadır. Bu sayede firmaların sürdürülebilirlik stratejilerini değerlendirmesine katkı sağlamakta ve önemli bir yatırım aracı olmaya devam etmektedir.

Kaynaklar:

Borsa İstanbul- Borsa İstanbul’da Sürdürülebilirlik

Borsa İstanbul- Şirketler İçin Sürdürülebilirlik Rehberi 2020 (https://www.borsaistanbul.com/files/Surdurulebilirlik_Rehberi_2020.pdf )

Yazar:

İrem Derya

37 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


bottom of page