top of page
  • Yazarın fotoğrafı1/1

WEP's Nedir?

Güncelleme tarihi: 24 Haz 2022


Women’s Empowerment Principles; Kadının Güçlenmesi Prensipleri 2010 yılında faaliyete UN Woman tarafından hayata geçirilmiş olan bir platformdur. Kadınların, ekonomik yaşamın her alanında ve her seviyesinde var olmaları yönünde gayret gösteren kişi ve kurumlara ilham kaynağı olmasını ve bu alanda yapılan çalışmaları kuvvetlendirmesi için kurulmuştur.

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi ortaklığında oluşturulmuş olan bir platformdur. Şirketlere iş yerlerinde, piyasalarda ve toplum genelinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için dikkate almaları gereken önemli hususları sunarlar. İşletmelerin mevcut kurum içi politikalarında, performans izlencelerinde ve raporlamalarında toplumsal cinsiyet eşitliğine uygun davranıp davranmadıklarını inceleyip analiz etmelerini sağlayacak bir cinsiyet merceği geliştirilmiştir. WEPs olarak, iş dünyası liderlerinden, toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyecek şirket politikaları oluşturmaya yönelik 7 ilkeyi açıkça kabul etmeleri istenmektedir. Şirketlerin CEO’larının Destek Beyanını imzalaması istenmektedir. Prensibi kabul etmeleri halinde şirketler, yönetim kurulunda, işyerinde ve hatta tedarik zincirinde yani işletmeye ait her noktada kadınlara istihdam yaratmalılardır. Ayrıca uygulama konusundaki kalıcı niyetlerini ortaya koymalı ve taahhüt vermemelilerdir.


Cinsiyet eşitliğini destekleyen yedi şirket politikası şunlardır:


1. Toplumsal cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanması


2. Tüm kadın ve erkeklere iş yaşamında adil davranılması, insan haklarına ve ayrım yapmama ilkesine saygı gösterilmesi, bu ilkelerin desteklenmesi


3. Tüm kadın ve erkek çalışanların sağlık, güvenlik ve refahının sağlanması



4. Kadınların eğitim, kurs ve profesyonel gelişim olanaklarının desteklenmesi


5. Kadınların güçlenmesi için girişimci gelişimi, tedarik zinciri ve pazarlama yöntemlerinin uygulanması


6. Toplumsal girişimler ve savunuculuk çalışmalarıyla eşitliğin teşvik edilmesi


7. Toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin elde edilen başarıların değerlendirilmesi ve halka açık raporlanması




29 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page