top of page
  • Rojda Bayındır

Valuable 500 Nedir ve Ne Hedeflemektedir?

Güncelleme tarihi: 11 Oca 2023



Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, dünya nüfusunun yaklaşık %15'ini engelli bireyler oluşturmaktadır. Yaklaşık 1 milyar insansın dünya genelinde bir engeli bulunmaktadır. Bu nedenle, dünyadaki “en büyük azınlık” grup olarak nitelendirilmektedirler. Engelleri nedeni ile bireylerin dünya ile girdikleri etkileşim biçimleri zarar görmüş ve giderek azalmıştır. Engelli bireylerin içinde bulundukları hayatı böylesine etkileyen bir durumun en aza indirilmesi için birçok çalışma yapılmaya başlanmıştır. Çalışmalar ve politikalar genellikle önyargıların kaldırılması ve farkındalığın arttırılması adına yapılmıştır. Ancak uluslararası ölçekte sosyalleşmenin zeminini oluşturan iş dünyasına dahil edilmelerine yeni yeni önem verilmeye başlanmıştır. Bu anlamda önemli kurumların başında gelen Valuable 500 platformu ile engelliler hakkında erişebilir iş ortamları oluşturmak üzere çalışmalara başlanmıştır.


Platform aracılığı ile, şirketlerin kurum içi politikalarını değiştirmelerine öncü olmak ve yeni iş alanları oluşturmak üzere çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. İlk olarak, fiziki nedenler ile kurumsal hayattan uzaklaştırılmış olan, engellilerin çalışma hayatına kazandırılması adına kurumların mimari ve çalışma koşullarının değişim süreci üzerine projeler yapılmaya başlanmıştır. Böylece fiziki engelleri kaldırılmıştır. İkinci olarak, psikolojik ve sosyolojik temelli olan önyargı temelli çaresizliklere ilişkin projeler yapılmıştır. Engellerin kaldırıldığına ve erişilebilir bir dünya yaratıldığına ilişkin düzenli kampanya çalışmaları yapan Valuable 500 platformu her geçen gün daha çok talep görmeye başlamıştır. İş hayatına farklı içgörü ve vizyonlarının katılımını sağlamak isteyen birçok uluslararası marka yöneticileri harekete geçerek kurumlarında değişiklikler yapmaya başlamışlardır.


Şirketlerin ve finansal endekslerin platforma katılımı ile erişebilir proje ve politika örnekleri artmaya başlamıştır. Engellilerin içgörüsü ile oluşturulan projeler devletler düzeyinde konuşulmaya başlanmış ve uygulama bulmuştur. Kalıcı ve etkili çözümlerin dünya geneline yayılması adına uluslararası kuruluşlar harekete geçmiş ve başta Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği olmak üzere birçok uluslar üstü kuruluş tarafından manifestolar yayımlanmaya başlanmıştır. Uluslararası arenada kapsayıcılığı olan sözleşmeler oluşturarak şirketleri daha çok çözüm üretmeye mecbur bırakmışlardır. Şirketlerin artık erişebilir olması kaçınılmaz olmaya başlamıştır. Engelli bireylerin kendilerini faydalı ve güvende hissetmelerine yönelik yapılmış olan her girişim engellilerin iş dünyasına katılım sürecini çarpan etkisi yaratarak arttırmaya başlamıştır. Engellilerin hayata katılım süreçlerinde en önemli aktör olan şirketlerin birer aktör olarak yer almasını sağlamak politik olarak atılmış en önemli ve doğru kararlardan biri olmuştur.


Valuable 500 ile Engelli İçgörüleri Nasıl Birer Projeye Dönüştürülmektedir?


Valuable 500 platformuna taraf olan şirketlerin verileme süreçlerinde dünyanın dört büyük denetim markasından biri olan Deloitte ile çalışması beklenmiştir. Deloitte ile kaydedilen verilerin Google’a ait bulutlara yüklenmesi ile kişisel kimliklerine ilişkin bilgi havuzları oluşturmaları sağlanmıştır. Böylece önemli içgörüler ve çözüm önerileri birer bilgiye dönüştürülmüş olmuştur. Doğru ve etkili raporlamalar sayesinde amaçlanmakta olan en etkili ve rasyonel çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi sağlanmıştır. Elde edilen veri havuzu ile küresel ölçekte engellilere ilişkin kabul gören bir sürdürülebilirlik endeksi olmuşlardır.


Valuable 500 ile Engelli İstihdam Oranını Arttırmak Üzere Ne Gibi Projeler Yapılmaktadır?


Engelli bireyler yetersiz şekilde istihdam edilmektedirler. Yetenekli ve başarılı birçok çalışan önyargı nedeni ile başvuru dahi yapmamaktadırlar. Araştırmalar göstermektedirler ki engelli bireyler engeli olmayan bireylere nazaran %50 daha az istihdam edilmektedirler. Araştırmalar sadece iş hayatına katılım sürecinde iş bulmalarının sorun olmadığını aynı zamanda işe devamlılıklarının sağlanmasında sorunlar yaşadıklarını göstermektedir.


Valuable 500 platformu ile şirketlerin işe alım ve kurum içi politikalarında erişebilir kaideleri gözetmeleri sağlanmıştır. İşe alım sürecinde beceriler geliştirilmiş, organizasyon sürecinde ise yeni alanlar yaratılmıştır. Dünya genelinde en önemli yetenek yönetimi şirketleri ile bu anlamda anlaşılmış ve araştırmalar yapılmıştır. Mahindra ve Salesforce gibi yetenek yönetimde dünya devi olan şirketlerin oluşturduğu politikalar gözetilmeye başlanmıştır. Bu sayede engellilerin içgörülerine uygun iş ortamları oluşturulmuş ve istihdamlarının sürdürülebilirliği sağlanmıştır. Şirketlerin farkındalığının arttırılması ile yarattıkları ürünlerde ve hizmetlerde aynı şekilde değişmeye başlamış ve engellilere uygun hale gelmeye başlamıştır.


Valuable 500 İle Hedeflenen 6 Hedef Nedir?


Valuable 500 ile 6 hedef hayata geçirilmek istenmiştir. Hedefler ile erişebilir şirketler oluşmuş olacaktır.


İlk hedef yönetici kademesinde farkındalık yaratılarak diğer şirketlere ulaşmaktır. Yöneticilerin etkilenip, farkındalıklarının arttırılması ile diğer şirketlere ulaşmak kolaylaşacak ve erişebilirlik adına çalışmalara katılımları sağlanacaktır. Yönetim kademesinde farkındalığın artırımı için engelli bireylerin hikayelerinin etkileşim gücünden faydalanılacaktır.


İkinci hedef ise şirket kültürü oluşturmaktır. Kurum kültüründe erişebilirlik pekiştirilecektir. Erişebilir bir düzene sahip olan kurumlar oluşturmak için ortak değerler göz önünde tutulacaktır.


Üçüncü hedef ise müşteri kitlelerine engelli bireylerin eklenmesi olacaktır. Engelli bireylere uygun hizmet ve ürün üretilerek farkındalık çalışmalarının boyutu arttırılmış olacaktır.


Dördüncü hedef ise düzenli raporlama yapılarak yeni içgörülerin ve çözüm önerilerinin toplanmasıdır. İş dünyasının dinamik ve yenilikçi yapısına uyum süreci böylece sağlanmış olacaktır.


Beşinci hedef ise engelli bireylerin kurum içinde her pozisyonda ilerlemesine imkân verme ve temsil yetkilerini arttırmadır.


Son hedef olarak ise verilerde oluşan içgörülere uygun araştırmaların arttırılması ve yeni çözümlerin hayata geçirilmesidir. Bunun için şirketlerin her bilim alanında araştırmalara destek olmaları beklenmektedir.

Sonuç olarak hedeflenmekte olan altı ayrı başlık ile şirketlerin erişebilirlik alanında ilerleme kaydetmeleri beklenmektedir. Aynı zamanda sadece iş bulmaları açısından değil istihdam edilmeleri açısından birçok çalışmalar yapılmaktadır. Platformun içinde yer alan şirketlerin kurum kültürünün pekişmesinin yanı sıra çeşitlilik ve vizyonlarında bir ilerleme kaydedileceği aşikardır. Bu yüzden her geçen gün daha çok şirket Valuable 500 içinde yer almak istemektedir.


Yazar:

Rojda Bayındır


Kaynakça:



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page