top of page
  • Yazarın fotoğrafı1/1

Valuable 500 Nedir?

Güncelleme tarihi: 29 Tem 2022


Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, dünya nüfusunun yaklaşık %15'ini engelli bireyler oluşturmaktadır. Yaklaşık 1 milyar insansın dünya genelinde bir engeli bulunmaktadır. Bu nedenle, dünyadaki “en büyük azınlık” grup olarak nitelendirilmektedir. Engelleri nedeni ile bireylerin dünya ile girdikleri etkileşim biçimleri çokça etkilenmektedir. Engelli bireylerin içinde bulundukları hayatı böylesine etkileyen bir durumun en aza indirilmesi için birçok çalışma yapılmaktadır. Çalışmalar ve politikalar genellikle önyargıların kaldırılması ve farkındalığın arttırılması adına yapılmaktadır.


Valuable 500 ile engellilere karşı Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuştur. Önyargıların önüne geçmek ve istihdam oranını arttırmak adına kurulmuştur. Valuable 500, dünya genelinde engellilerin iş hayatına katılmalarını sağlamak adına çalışmalar yürüten ve böylesine kabul gören ilk ve tek kuruluştur. 36 farklı ülkede 500 şirketi kapsamaktadır. Hayatın çok içinde ve dünya genelinde etkisi şüphesiz olan, Google veya Sony gibi büyük ölçekli şirketlerin içinde bulunduğu bir kuruluştur. Aynı zamanda şirketlerin toplumda var olağan engellilere karşı bakış açısının kökten ve hemen değişmesi adına birlikte çalıştıkları kolektif bir platformdur. Şirketlerin liderleri ile birlikte sistem değişikliği yönlendirilmek istenmektedir.


Valuable 500 ile işyerlerinin aynı zamanda erişilebilir olması sağlanmıştır. Engelli bireyler ile engelli olmayan bireyler arasında olan dezavantajlı durumu kaldırmak üzere kurulan bir kuruluş olarak iş mekanlarının yarattıkları engelleri kaldırmışlardır. Engellilerin eğitim ve öğretim hayatında yaşadıkları zorluklar nedeni ile nitelikli bir eğitim görmemeleri iş hayatına atılmalarına engel olmaktadır. Meslek edinme sürecinde yaşadıkları engelliler ile iyice iş hayatından uzaklaşan kişiler Valuable 500 ile hem motive edilmektedir hemde meslek sahibi olmaları sağlanmaktadır.


Valuable 500 Dönüşüm Programı Nedir ve Ne Öngörmektedir?


Engellileri iş hayatında daha çok aktif hale getirecek ve işletmelerin onları kapsayacakları bir hale getiren bir Dönüşüm Programı öngörülmektedir. Şirketlerin ekiplerine engellilerin katılması ile iş hayatında ekonomik fayda sağlamalarına imkân verecek bir program düzenlemişler ve ilgili programın öncülerinin şirket liderlerinin olmasını istemişlerdir. Program ile altı ortak hedef belirlenmiştir. Bu altı başlığın gerçekleşmesini sağlamak ve şirketleri buna teşvik etmek üzere 500 CEO (Genel Müdür) ortak bir süreç izlemeye karar vermişlerdir.


Valuable 500, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesini Esas Almaktadır. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi Nedir?


Valuable 500, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'ni esas almaktadır. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi, 13 Aralık 2006 yılında kabul edilmiştir. Türkiye ve birçok ülke sözleşmeye taraf ülke olmuştur. Sözleşme ile engellilerin etkileşim alanları arttırılmaları ve toplum ile eşit koşullara sahip olmaları sağlanmıştır. Sözleşme ile hükümetlerin, bireylerin ve kuruluşların diğer tüm kişiler ile aynı insan haklarına ve temel özgürlüklere sahip olması hedeflenmiştir. Engellilere karşı olan sosyal tutumların değiştirilmesi hedeflenmiştir. Valuable 500 uluslararası politikalara uygun çalışma koşulları yaratılmasını sağlamak amacı ile Engelli Hakları Sözleşmesi tarafı olarak sadece ülkelerin değil özel şirketlerinde bu durumda sorumluluk sahibi olmasını sağlamıştır.


Kaynakça:


Yazar:

Rojda Bayındır

11 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page