top of page
  • Irem Derya

UNFPA NEDİR?

Güncelleme tarihi: 11 Oca 2023


Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Birleşmiş Milletler bünyesinde kurulmuş olan bir kurumdur. 1969 yılında çalışmalarına başlayan UNFPA, 67 yılından günümüze kadar çalışmalarına aralıksız devam etmektedir. 1971 yılından itibaren de Türkiye hükümetleriyle ortaklık kurarak çalışmalarının kapsamını bu coğrafyayla birleştirmiştir.


UNFPA’nın temel ilgilendiği konular cinsel sağlık ve üremedir. Güvenli doğumun sağlanabilmesi ve gençlerin potansiyellerine ulaşması kurumun temel motivasyonlarındandır. UNFPA, günümüzde 150’den fazla ülkede kadın ve gençlerin üreme sağlığı için çalışmalarına devam etmektedir. Günümüzde bir milyondan fazla kadın doğum sırasında hayatını tehdit eden ciddi komplikasyonlara maruz kalırken birçok kadının da sağlıklı doğum kontrol yöntemlerine ulaşmakta sıkıntı çekmektedir. UNFPA, kadınların maruz kaldığı bu sorunların yanında, genç gebelik kaynaklı hayatın kaybedilmesi, çocuk yaşta evlilik, kadın sünneti ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet gibi kadın ve çocukların hayatlarını derinden etkileyen birçok önemli sorunu çözüme ulaştırmayı hedefleyen ve bu doğrultuda çalışmalar yapan oldukça önemli bir uluslararası kuruluştur.


UNFPA’nın savunduğu önemli haklardan biri de üreme hakkının herkese yayılmasıdır. Aile ve nüfus planlaması, anne sağlığı ve cinsel sağlık eğitimi gibi birçok konuyla bu hakka erişimi sağlıklı ve güvenli hale getirmek için mücadele etmektedir. Günümüzde özellikle aşırı yoksulluk sebebiyetiyle cinsel sağlık ve üreme sağlığı göz ardı edilmekte ve birçok kadın için hayati sorunlara sebebiyet vermektedir. UNFPA’nın kurulmuş olduğu 1967 yılından bugüne kadar ise hamilelik ve doğum sırasında hayatını kaybetme oranının yarı yarıya azalmış olması gelecek için umut vaat etmektedir.

40 yıldan fazla süredir Türkiye’de çalışmalarına devam eden UNFPA, devlet kurumları, sivil toplum, özel sektör ve üniversiteler gibi birçok farklı aktörle iş birliği kurmakta ve çalışmalarına devam etmektedir. Şu an 7. Ülke Planı olarak geçen ve 2021-2025 yıllarını kapsayan planın ana çalışma konuları; cinsel sağlık ve üreme sağlığı, karşılanmamış aile planlaması ihtiyacı, modern gebelik önleyici yöntem kullanımı, anne ölümleri, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik toplum cinsiyete dayalı şiddet, çocuk yaşta, erken ve zorla evlilikler ve nüfus dinamikleri olarak belirlenmiştir.

UNFPA her ne kadar temel insan haklarına ulaşmak ve kadınların hayatlarını daha güvenli bir hale getirerek kadınları güçlendirme gibi konularda çalışmalarına devam etse de günümüzde bu konuda kat etmemiz gereken önemli bir yol vardır. Bu noktada UNFPA ile yapılacak işbirlikleriyle hayatı kadınlar için daha güvenli ve sağlıklı bir hale getirmek bizim elimizdedir.


Yazar:

Irem Derya


Kaynak:


102 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page