top of page
  • Yazarın fotoğrafıÇağın Ergün

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mührü (Gender Equality Seal) Nedir?

Güncelleme tarihi: 27 Ara 2022


Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mührü, Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı (UNDP) tarafından oluşturulmuştur. Şirketlerin ve devletlerin iş birliği ile ortaya çıkmıştır. Mühür, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik taahhütlerin yerine getirildiğini belgelemek adına geliştirilmiştir. Sertifika programı, şirketler ve devletler için bir tür teşvik oluşturması hedeflenmiştir. İlk olarak Latin Amerika menşeili şirketler denetlenerek uygulanmıştır. Mühür 2009'dan bu yana 14 ülkede 600'den fazla şirkete ve 1.900 küçük işletmeye uygulanmıştır. Mührün küresel ölçekte yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Bu sayede toplumsal cinsiyet eşitliği uçurumunun kapatılacağı düşünülmüştür.


Mühür, yöneticileri güçlendirmek ve ulusal toplumsal cinsiyet eşitliği hedeflerini desteklemek için gereken değişiklikleri hızlandırmak için bir kullanılması istenilen bir yönetişim aracı olarak yaratılmıştır. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mührü ile asgari hizmet ve üretim kalite standartları belirlenmiştir. Çalışma hayatına sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden olan toplumsal cinsiyet eşitliğini uyarlamak üzere oluşturulmuştur. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin nasıl sağlanacağına ilişkin üst düzey kademede yer alan yöneticilere bir rehber oluşturulmuştur. Kurum içi verimliliği artıran ve etkili sonucu oluşturan metotlar belirlenmiştir.


Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mührü’nün Alınma Prosedürü Nedir?


Sertifika, uzun vadeli bir değişikliğin yalnızca anlık görüntüsüdür. Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı (UNDP) tarafından on adımlık bir süreç belirlenmiştir. Belirlenen adımların uygulanması ile kamu ve özel işletmelere yardımcı olunmaktadır. Sertifikasyon süreci bir şirketin taahhüdünün doğrulanması ile başlamaktadır. Şirketlerin ve kurumların cinsiyet eşitliği hedeflerinin stratejisi ilk olarak belirlenmekte ve geliştirilmektedir. Şirket politikalarındaki boşluklar belirlenip, çözümler sunulmaktadır.


Sertifikasyonun odak alanları arasında, kuruluşların iş-yaşam politikaları benimseyip benimsemediği, tüm çalışanlar için güvenli alanlar olup olmadığı, kadın ve erkeklerin geleneksel olmayan sektörlerde işe alınıp alınmadığı, eşit ücret sağlayıp sağlamadıkları ve liderlik pozisyonunda kadınların bulunup bulunmadığı incelenmektedir.


Kuruluşların ve şirketlerin on adımlık rehberde gösterdiği başarıya göre bronz, gümüş veya altın mühür verilmektedir. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mührü, sertifika verildikten sonra sertifikanın statüsünü korumak için de aynı şekilde birçok prosedür belirlenmiştir. Bu sayede toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının her geçen gün ilerlemesinin sağlanması ve sürekli hale getirilmesi için ayrı ayrı stratejiler belirlenmiştir. Sürdürülebilir bir kurumsal iyileştirmenin sağlanması hedeflenmektedir.


Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mührü’nün Sistemi Kurumların ve Şirketlerin Görünürlülüklerini Nasıl Artırır?


Sertifika başvurusu gönüllülük esasına dayanmaktadır. Şirketlerin ve kurumların toplumsal cinsiyet eşitliği kriterlerine göre nerede duracakları kendi inisiyatiflerinde olacaktır. Mühür sistemi çevrimiçi bir değerlendirme aracı kullanarak bir öz değerlendirme yapmaktadır. Her sertifika seviyesi için ayrı ayrı belirlenmiş standartlar bulunmaktadır.


Eylem Planı geliştirme desteği de dahil olmak üzere şirketlere ve kurumlara özel bir hizmet paketleri sunulmaktadır. Bölgesel Hizmet Merkezleri, iyileştirme dönemi boyunca (yaklaşık dokuz ay) iyileştirmeye yönelik somut adımları belirlemek için Ülke Ofisleri ile birlikte çalışırlar. Değerlendirme süreci katılımcı metodolojilerin kullanıldığı ve tüm paydaşların dahil edildiği şeffaf ve anlaşılır bir süreç olmalıdır. Mührün alınmasından sonra şirket başarısı ile ilgili haberler dünya çapındaki Birleşmiş Milletler iş ağları arasında dolaşıma sokulmaktadır. Aynı zamanda değerlendirmelerden çıkarılan dersler ve tavsiyeler uyarınca bir uygulama planı geliştirilerek şirketlere ve kurumlara uygun destek hizmetleri de sunulmaktadır.


Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mührü’nün Türkiye’deki Durumu Nedir?


Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mührü, Türkiye’de ilk olarak Limak Yatırım tarafından uygulanmıştır. Limak Yatırım, Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan destek ile sertifika kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliğine uygun bir bir yaklaşımın geliştirilmesi, benimsenmesini sağlamıştır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına dair küresel standartların kurumsal düzeyde hayata geçirilmiştir. Türkiye’nin Mühendis Kızları projesi ile Limak Holding,üniversite öğrencilerine yönelik uygulamalar ve kurumsal hayattaki bütünleşik bir model ortaya koymuştur. Yaptıkları kurumsal sorumluluk projeleri ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mührü sertifikasyon sistemine girmeye hak kazanmışlardır.


Yazar:

Çağın Ergün


Kaynakça:

https://sa-intl.org/programs/gender-equity-seal/

https://unece.org/fileadmin/DAM/trade/wp6/documents/2016/PPTs/RLagunas_PPT_UNDP_Seal_UNECE_Nov_30.pdf

https://womendeliver.org/undps-gender-equality-seal-certification-programme-public-private-enterprises-lessons-learned-latin-america/

https://www.undp.org/publications/undp-gender-equality-seal-initiative-undp-entities

http://www.skdturkiye.org/esit-adimlar/firsat-esitligi-deneyimleri/limak-undp-esitlik-muhru-programini-baslatan-ilk-turk-sirketi-oldu

https://www.undp.org/tr/turkiye/news/calisma-hayatindaki-kadinlara-undp-toplumsal-cinsiyet-esitligi-muhru


20 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page