top of page
  • Yazarın fotoğrafıÇağın Ergün

Temiz Enerjide İş Birliği Sağlayacak Fon ve Hibe AnlaşmaSI


Türkiye ile Danimarka Şirketleri Arasında Temiz Enerjide İş Birliği Sağlayacak Fon ve Hibelerin Verilmesine İlişkin İmzalandı!


Danimarka Rüzgâr Enerjisi İhracatçıları Birliği (DWEA) yetkilileri Türkiye’yi ziyaret ettiler. Danimarkalı şirketler ile Türk şirketlerinin temiz enerji sektöründe iş birliği sağlamaları adına yapılan ziyaret sonucu anlaşmalar imzalanacağı duyurulmuştur. Türk enerji şirketlerinin temsilcileri potansiyel iş birliği alanlarını ele alma adına çalışmalar yapmışlardır. BEST For Energy Projesi kapsamında bir araya gelen şirket ve kuruluşların temsilcileri, temiz enerjinin sağlanması için iş birliği yapmayı kabul etmişlerdir.


İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından, Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) ortaklığıyla uygulanan proje, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilecektir.

İzmir temiz enerji ekosisteminde yer alan firma ve kurumların temsilcileri ile İZKA ve ENSİA yetkililerinden oluşan heyet Danimarka’da iki farklı bölgeyi ziyaret etti. Heyet, açık deniz ve kara rüzgâr çiftlikleri, güneş çiftlikleri, enerji depolama tesisleri, yenilenebilir hidrojen ve yeşil yakıt tesisleri ve biyoenerji tesisleri geliştiren, inşa eden ve işleten Danimarka’nın en büyük enerji şirketi Ørsted’i ve temiz enerji ve temiz teknolojiler alanında faaliyet gösteren ve startuplar, scaleuplar ve büyük firmaların Ar-Ge departmanlarını bir araya getiren INCUBA Bilim Parkı ziyaret ettiler. Heyet, rüzgâr türbini ekipman üretimi konusunda Doğu Avrupa ve MENA bölgesinin en önemli üretim merkezlerinden birisi haline gelen İzmir’deki yatırım ve tedarik imkanları hakkında Danimarka’daki meslektaşlar ile aynı zamanda bilgi alışverişi yapılmasını sağladılar.


Ziyaret edilen tüm kurumlar BEST For Energy Projesi kapsamında Türkiye’de düzenlenecek etkinliklere davet edildi. Somut projeler ile işbirliğinin arttırılması yönünde fikir birliğine varıldı. BEST for Energy projesi sürdürülebilir kalkınmayı, yeşil büyümeyi, temiz teknolojiyi ön plana koyan önemli bir uygulamadır. Sürdürülebilir kalkınmanın temel aldığı konular atık yönetimi yoluyla kaynakların yok olmasını önlemektir. Proje yeşil büyüme, temiz enerji ve temiz teknolojilerin kullanımı yoluyla çevreyi temiz tutmayı sağlamaktır.


Küresel iklim değişikliği, nüfus artışı, doğal kaynakların azalması, artan çevre kirliliği gibi gelişmeler dünyanın geleceğini tehdit etmektedir. Pek çok ülke sürdürülebilir büyümenin sağlanması için küresel iklim sıkıntılarına çözüm bulacak projelerin izlenmesini zorunlu bir yol haline getirmiştir. Yeşil büyüme, bu dönüşümün hayata geçmesi için iyi bir model olmuştur. Paris Antlaşması sonucu iklim değişikliği ile mücadele etmek için sıfır sera gazı emisyonuna geçmek ve bu geçişin sağlanabilmesi için temiz enerji teknolojilerinin geliştirilmesini ve kullanılmasını gerektirmektedir.


BEST for Energy projesi rekabet gücünü arttırarak sosyal ve ekonomik kalkınmanın sağlanması için Temiz Enerji ve Temiz Teknoloji Sektöründe rekabetçi bir küme geliştirilerek programın amacına katkı sağlanmasını hedeflemektedir.


Yazar:

Çağın Ergün


Kaynakça:


8 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page