top of page
  • Yazarın fotoğrafıÇağın Ergün

Sürdürülebilirlik Raporunun Önemi Nedir?

Güncelleme tarihi: 17 May 2023


Her geçen gün tüketicilerin şirketlerden beklentileri değişmeye başlamıştır. Özellikle çevresel, sosyal ve yönetişim hedefleri doğrultusunda faaliyetlerinden doğan etkilerini en aza indirip sorumluluk sahibi olmaları yönünde artan bir talep mevcuttur. Sürdürülebilirlik raporlaması, bir şirket veya kuruluş tarafından izlenen ÇSY stratejilerinin etkinliğinin ne kadar etkili olduğunu kamuoyuna açıklanmasıdır.


Şeffaf bir şekilde hazırlanan raporlar ile şirketlerin sürdürülebilir bir küresel ekonomiye olan bağlılıkları ispatlanmaktadır. Kuruluşların ekonomik, çevresel, sosyal ve yönetişim performanslarını ölçmelerini sağlamaktadır. Doğru ölçüm sonucu eksikliklerini ve avantajlarını anlamalarına, iletmelerine ve ardından hedefler belirlemelerine yardımcı olmaktadır. Bu yüzden şirketler açısından olmazsa olmaz bir öneme sahiptir.


Bağımsız bir denetim şirketi tarafından onaylanan bir sürdürülebilirlik raporu ile toplum ve tüketiciler nezdinde güven sağlamıyor olmak imkansızdır. Doğrulamaya sahip bir sürdürülebilirlik raporu, tedarik zincirindeki potansiyel yatırımcılar veya diğer paydaşlar için önemli bir gerekliliktir. Güçlü bir sürdürülebilirlik stratejisi, şirket için sorun yönetme süreçlerinde sağlam bir çerçeve sunmaktadır. Vizyonu, ilkeleri ve politikaları ortaya koymaktadır. Bu sayede de paydaş ve yatırım imkanlarının artmasını sağlamaktadır. Sürdürülebilirlik raporları ile kuruluşun şeffaflığa bağlı olduğunu göstermektedir. Şeffaflık, kuruluş ve paydaşları arasındaki güveni arttırmaktadır. Etkiyi ölçmek, kuruluşun performansını iyileştirmesine ve aynı şekilde sürdürülebilirlik ve finansal hedeflerini alt etmesine olanak tanımaktadır.

İyileştirilmiş performans, daha fazla kar sağlar ve şirketi hızla değişen pazarda daha çevik ve rekabetçi hale getirmektedir. Modern iş gücü, kişisel değerlerini paylaşan kuruluşlarda çalışmak istemektedir. Çalışan, paydaş ve yatırımcı gözünde ideal ve istenilen bir şirket olma yolunda sürdürülebilirlik raporu en önemli kozlardan biridir.


Yazar:

Çağın Ergün

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentarer


bottom of page