top of page
  • Mina Üstün

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA NEDİR?

Güncelleme tarihi: 10 Oca 2023


Sürdürülebilirlik ile üretim ve çeşitliliğin devamlılığı sağlanırken insanlığın kalıcı olarak refah içinde yaşaması sağlanmaktadır. Toplumun ihtiyaçlarının, gelecek nesillerin ihtiyaçlarından ödün vermeden karşılanması aslında sürdürülebilirliğin tanımıdır.


Yaşam kalitesinin düşürülmeden ekolojik dengenin korunduğu sistem modern dünya için ideal düzen olduğu düşünülmektedir. Doğal kaynakların tüketilmesinin önlediği süreç ve davranışlar ile sürdürülebilirlik sağlanmış olacaktır.


Sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için birçok unsurun bir arada bulunması gerekmektedir. Ekonomik, toplumsal ve çevresel olarak sürdürülebilirlik sağlanmalıdır. Bir bütün olarak sürdürülebilirlik sağlanmadığı takdirde gerçek bir başarı elde edilemeyecektir. Kârlılık, insanlık ve gezegen olarak üç ayaklı düşünülerek ancak bir sürdürülebilirlik sağlanabilecektir.


Sürdürülebilir Kalkınma Nedir?


Uzlaşıya varılan tek bir sürdürülebilirlik tanımı henüz bulunmamaktadır. Çoğunlukla tercih edilen tanım ise Birleşmiş Milletler Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu tarafından deklare edilmiştir.


Birleşmiş Milletler Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonun yapmış olduğu tanıma göre, sürdürülebilir kalkınma, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden bugünün ihtiyaçlarını karşılayan kalkınmadır.


Sürdürülebilirlik ve Sürdürülebilir Kalkınma Arasındaki Fark Nedir?


İki benzer kavram olarak birbirleri ile sürekli karıştırılmaktadırlar. Sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilirliğe kıyasla uzun vadeli bir perspektifi vurgulamak üzere kullanılmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma kavramı, ilk olarak 1987'de yayınlanan Brundtland Raporunda tanımlanmıştır. Bu rapor dünyanın ortak geleceği hakkında doneler sunduğu için ‘’Ortak Geleceğimiz’’ olarak da bilinmektedir.

Sürdürülebilirliğe kalkınma ifadesi eklenerek yalnızca daimî kalkınma ifade edilmemektedir. Toplumsal ilerleme beklenmektedir. Toplumsal ile küresel yaşam kalitesinde bir iyileşme beklenmektedir. Refah seviyesinin düzenli olarak arttırılması beklenmektedir. Çevrenin ve sosyal eşitliğin korunup geliştirilmesi ön koşulu ile her türlü sosyal veya ekonomik parametrenin sürdürülebilir olarak kalkınıyor olması istenmektedir. Sürdürülebilirlik bir davranış biçimini ifade ederken sürdürülebilir kalkınma bir hedef politikasını ve yaşam biçimini ifade etmektedir. Bu yüzden sürekli olarak karıştırılmakta ve birbirleri yerine kullanılmaktadırlar.


Yazar:

Mina Üstün


Kaynak:

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page