top of page
  • Yazarın fotoğrafıBuğçe Ağca

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin 16. Maddesi: Doğru Yönetişim Nedir?

Güncelleme tarihi: 27 Mar 2023


Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları bir diğer deyişle Küresel Amaçlar, Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından 2030 sonuna kadar ulaşılması amaçlanılması istenilen hedefleri içeren bir evrensel eylem planıdır. Tüm milletlere ve topluluklara yönelik arzulanan dünyayı açık bir şekilde tanımlayan 17 ayrı ilke belirlenmiştir.


Sürdürülebilir kalkınma için barışçıl ve kapsayıcı toplumları teşvik etmek, herkes için adalete erişim sağlamak ve her düzeyde etkili, hesap verebilir ve kapsayıcı kurumlar oluşturmak üzere 16. Hedef konmuştur. İyi bir yönetişim yaratılarak toplumsal kalkınmanın sağlanması istenmiştir. Barış, istikrar, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne dayalı etkin yönetim yaratılmak istenmiştir. Sürdürülebilirliğin sağlanması adına oldukça önemlidir. Barışın, güvenliğin ve refahın sürekli sağlanması adına kurumların belirli politikalar içinde katı ve doğru uygulamalar belirlenmelidir.


Bitmek bilmeyen çatışma ve şiddet sarmalı ülkelerin ekonomik kalkınmanın önündeki en büyük engeldir. Katma değer yaratan kalkınmaların sağlanması adına barış ve güven ortamı sağlanmalıdır. Yatırımların artması, beyin göçünün önlenmesi veya sürdürülebilirliğin etkin şekilde sağlanması adına toplumsal refah önemli bir kıstastır. Araştırmalar hukukun üstünlüğünün olmadığı ülkelerde suç oranı artış gösterecektir.


Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, şiddetin her biçimini önemli ölçüde azaltmak adına kalıcı çözümler bulmak için hükümetleri ve toplumları bir araya getirmektedir. Yasadışı eylemlerin önüne geçmek adına kurumsallaşmalarını tamamlamamış olmaları önemlidir.



Yazar:

Buğçe Ağca

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page