top of page
  • Yazarın fotoğrafıÇağın Ergün

RE100 Nedir ve Neden Önemli?

Güncelleme tarihi: 24 Ağu 2022




RE100, CDP ve Climate Group ortaklığı ile kurulmuş olan bir platformdur. Kendini yüzde yüz yenilebilir enerjiye adamış şirketleri bir araya getirmektedir. Kâr amacı gütmemektedir. 2022 yılına kadar olan geliri 6 trilyon ABD doları bulmuştur. Farklı farklı sektörlerde yer alan kurum ve kuruluşlar ile birlikte faaliyet göstermektedirler. Birçok sektörde faaliyet gösterdiği için piyasalarda aktif bir payı bulunmaktadır. Etkili ve yetkili bir platform olarak görülmektedir. Piyasalarda var olağan etkisi nedeni ile dünya devi birçok şirket ile çalışmaya başlamışlardır. Piyasalarda sözü geçen ve hayatı domine etme yetkisi bulunan şirketleri kendine çekmesi ile devlet politikalarını bile olumlu yönde değiştirmeye başlamışlardır. Çevre kirliliği açısından temiz ekonomik kazanç elde etme hedefi RE100 ve benzeri endeks ve sertifikalar aracılığı ile dünya genelinde kabul görmeye başlamıştır. RE100 üyeliğine sahip şirketler, sıfır emisyon ekonomisini hedefleyen şirketlerdir. Hedefleri doğrultusunda ilerlemek isteyen şirketlere nasıl ilerlemesi gerektiğine dair sistemler oluşturmaktadırlar. Yüzde yüz yenilebilir enerjiye geçişi kolaylaştırmak için şirketler her sene detaylı raporlar sunmaktadırlar. Katılmak isteyen şirketler, küresel operasyonlarında tükettikleri elektriğin yüzde yüz rüzgâr, su, güneş ve jeotermalden üretilen benzer miktarda yenilenebilir elektrik ile eşleştirmeyi taahhüt etmektedirler.


RE100 Üye Olmanın Kriterleri Nelerdir?


Üye olmak isteyen şirketlere asgari hedef tarihleri belirlenmektedir. Ana hedef 2050’ye kadar yüzde yüz yenilenebilir elektriğe sahip olunmasıdır. Ara hedefler ile ise 2030’a kadar yüzde atmış, 2040’a kadar yüzde doksan yenilenebilir elektriğe ulaşmaya çalışılmaktadır. Ancak RE100 şirketlerinin çoğunluğu ortalama olarak 2028’e kadar konvansiyonel elektrik kaynaklarını terk etmek istemektedir.


Paris Anlaşması ile küresel ölçekte birçok mevzuat yürürlüğe girmiştir. Anlaşma ile yeşil bir dünya için neler yapılması gerektiği belirlenmiştir. İlgili anlaşmanın önemli maddelerinden biri olan küresel enerji sistemlerinin karbondan arındırılması için RE100’de çalışmalar yapmaktadır. Dolayısı ile Paris Antlaşması’nın birçok küresel hedefi karşılaması için küresel enerji sisteminin karbondan arındırılması üzerine çalışmalara başlanmıştır. Şirketlerden en geç 2030 yılına kadar yüzde yüz yenilenebilir elektrik hedeflerinin gerçekleştirmesi beklenmektedir. 2050’den sonraki bir tarih ise kabul görmemektedir.


RE100 Teknik Dayanışma Grubu (Technical Advisory Group - TAG) Nedir?


Yenilebilir enerjiyi biyokütle, jeotermal, su, rüzgâr ve güneş olarak tanımlamaktadır. RE100’ün tedarik seçenekleri bulunmaktadır. RE100 içinde yer almak isteyen şirketler tükettikleri elektrik kadar elektrik üretmelilerdir. Tüketilenin dışında üretilmemelidir.

RE100’ün elektrik tedarik seçenekleri vardır. Elektrik tedarik süreci şunları kapsamaktadır:

1. Şirketler elektriği sahip olduğu tesislerde üretebilirler.

2. Üçüncü parti bir kurumdan satın alabilirler.

3. Şebeke dışı üçüncü partiye ait dış bir jeneratöre doğrudan hat çekebilirler.

4. Tesis dışı şebekeye bağlı jeneratörden doğrudan tedarik edebilirler. Satın alma sözleşmesi bu anlamda düzenlenebilecektir.

5. Eurasian Economic Union Certificate diye geçen enerjiye uygunluk veren sertifika alınabilmektedir.


RE100 Üyesi Olan Dünya Devi Şirketler Kimler ve Türkiye’deki Durum Ne?

RE100, kendi sektörleri içinde en etkili yere sahip olan markaların bir araya geldiği bir platformdur. Halihazırda, 377 şirketin üyeliği bulunmaktadır. RE100’de Apple, H&M, 3M, LG, Kia, Microsoft, Unilever, PwC ve META gibi büyük şirketler boy göstermektedir. Türkiye’den ise ne yazık ki tek bir şirket üye olmaya hak kazanmıştır. Gürmen Group 2018’de girdiği RE100’de 2020’ye kadar bütün kriterleri geçip şirketlerinin üretimlerini yüzde yüz yenilenebilir elektrikli bir altyapıya dönüştürmeyi başarmışlardır.


RE100 Altın Üye Nasıl Olunur?


RE100 sonrası değişim geçiren markalara “Gold Member” unvanı verilmektedir. Kimi markalar başvurdukları tarihten önce çalışmalara başlayıp kısa sürede yüzde yüz yenilenebilir elektrikten oluşan bir şirkete dönüşmüşlerdir. Böylece temiz ve yeşil ekonomiye büyük bir fayda sağlamışlardır. Dünya devi Google küresel operasyonlarını yüzde yüz yenilenebilir elektriğe çevirerek büyük bir başarı kazanmışlardır. Üstelik Google bunu taahhüt ettiği gibi bir yıl içinde başarmıştır. Çoğu şirket önceki çalışmalar sayesinde bu süreyi kısaltabilmiştir. Böylece hızlı bir şekilde karbon ayak izlerini azaltmayı başarmışlardır.


Yazar:

Çağın Ergün


Kaynakça:


150 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page