top of page
Yazarın fotoğrafıÇağın Ergün

Leed Sertifikası Nedir?

Güncelleme tarihi: 10 Oca 2023



1998 yılında ABD Yeşil Bina Konseyi tarafından yürürlüğe girmiştir. Leadership in Energy and Environmental Design Sertifikası yani Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik Sertifikası diğer yeşil bina sertifika ve programları arasında en büyük, en kapsamlı ve en tercih edilen olanıdır. LEED, bir binanın yalnızca yenilenebilir enerji sistemi olduğuna, su israfı yapıp yapmadığına veya sağlık için zararlı olup olmadığına odaklanmamaktadır. LEED, mümkün olabilecek en iyi binayı yaratmak için çabalamaktadır.

Sürdürülebilir olarak tasarlanılan binalar ile doğal kaynak kullanımı azaltılmaktadır. Sürdürülebilir binalar ile atık miktarını, olumsuz çevresel etkileri ve sera gazı emisyonunu minimuma indirme amacı güdülmektedir. LEED sertifikası ile bir binanın verimliliğini en üst düzeye çıkarmak gibi hedefler konmuştur. Tüm önemli unsurların bir araya getirildiği, büyük resme bakılarak hazırlanmış olan bir sertifika sistemidir. Kısaca bütünsel bir bakış açısı güdülerek hazırlanmıştır. Sertifika alım süresi binanın tasarlanıp inşa edilmesi ve en sonunda da işletilmesini kapsamaktadır.


LEED Sertifikası Almak İçin Neler Yapılabilinir?


Sertifika olarak daha iyi binalar inşa edebilmek için belli başlı hedefler belirlemişlerdir. Belirlenmiş olan ilk hedef küresel iklim değişikliğine neden olacak kirlilik unsurlarının azaltılmasıdır. Özellikle karbon emisyonunun azaltıldığı ve su verimliliğinin sağlanabildiği yapılar yaratılmak istenmektedir. Diğer bir belirlenen unsur insan sağlığını geliştirecek olan mimari yapıların yaratılmasıdır. Yapıların içindeki havalandırmaların daha iyi hale getirilmesi, yeşil alanlar eklenmesi gibi birçok hedefler belirlenmiştir. Bir diğer gerçekleştirilmesi beklenilen hedef ise su kaynaklarının korunduğu hatta su kaynaklarının eski haline getirildiği mimari yapıların inşa edilmesidir. Başka bir hedef ise biyolojik çeşitliliğe ve ekosisteme zarar vermeyen hatta geliştiren yapıların oluşturulmasıdır. Bu hedef ile doğru orantıda sürdürülebilir ve yenileyici malzemelerin kullanıldığı bir yapı oluşturması istenmektedir. Bu sayede inşa edilen binalarda minimum malzeme ile maksimum fayda elde edilebilecektir. Son olarak ise toplumun yaşam kalitesini arttıran yapılar yaratılmak istenmektedir.

Sertifikasyon Süreci Nasıl İşler?


Belirlenen hedeflerin ne kadarı gerçekleşir ise ona uygun bir seviyede sertifika verilmektedir. Hedeflere uygun dört ayrı seviye belirlenmiştir. En alt seviyede sadece sertifika verilmektedir. Bir üst seviye ise gümüş olarak belirlenmiştir. Altın ve platin seviyeleri olarak kademeli ile olarak devam etmekte olan bir sistemdir.


Yazar:

Çağın Ergün



Kaynakça:


23 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page