top of page
  • Yazarın fotoğrafı1/1

Küresel Sullivan Ilkeleri Nedir?

Güncelleme tarihi: 6 Ağu 2021

1977 yılında Güney Afrika’da faaliyet gösteren şirketlere gönüllü bir davranış biçimi olarak ortaya çıkmıştır. 1999 yılında bu prensipler tekrar gözden geçirilerek küresel ölçekli hale getirilmiştir. Şirketleri insan hakları, sosyal adalet ve ekonomik fırsatlar konusunda ortak amaçlara davet etmektedir.


Güney Afrika’daki şirket yöneticileri siyah Afrikalılara burs imkânları sağlamıştır. Kurumlardaki siyahi yöneticilerin sayısını arttırılmış ve sağlık, eğitim, konut projelerine fon verilmiştir. İşletmelerin ekonomik, sosyal, politik olarak adaletli ve insan haklarına duyarlı olabilmesi için belli bir kriter çerçevesi oluşturulmuştur. Aynı zamanda ırk ve cinsiyet eşitliği konularında saygılı ve farkında olabilmeleri için birçok standart getirilmiştir. İnsan haklarının korunması ve gözetilmesi, çocuk işçi çalıştırılmasının ortadan kaldırılması, ayrımcılığa son verilmesi ve sosyal adaletin sağlanmasına yönelik ilkeleri içermektedir.


Coca-Cola, Ford Motor Company, Pfizer gibi büyük üreticiler yanı sıra hizmet sektöründeki British Airways, Kentucky Fried Chicken gibi yaklaşık 300 organizasyon bu ilkeleri onaylamış durumdadır. İlkelerin uygulanmasında şeffaf olunmalı aynı zamanda açıkça yükümlülüklerin yerine getirildiği kamuya gösterilmelidir.


Küresel Sullivan İlkeleri iş gücü, iş ahlakı ve çevresel uygulamalar konularında sekiz ilkeden oluşmaktadır. Bunlar:


1. İşletmeler, evrensel insan haklarına saygı göstermeli, özellikle çalışanların ve iş yaptıkları gruplardaki çalışanların haklarının korunmasına desteklerini göstermelidirler.


2. İşletmeler, her seviyedeki çalışanların renk, ırk, cinsiyet, yaş, etnik ya da dini inanç bakımından ayrımcılığa maruz kalmamasını temin etmeli ve fırsat eşitliğini teşvik etmelidir. İşletmeler, çocuk istismarı, fiziksel cezalandırma, kadın istismarı, istek dışında çalıştırma gibi kabul edilemez davranış ve eylemlere izin vermemelidirler.


3. İşletmeler, çalışanların isteğe bağlı örgütlenme hakkına saygı duymalıdırlar.

4. İşletmeler, çalışanlara en az temel ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde ödeme yapmalı ve sosyal ve ekonomik fırsatlarını arttırmaları için beceri ve yeteneklerini geliştirmelerine imkân sağlamalıdırlar.


5. İşletmeler, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmalı, insan sağlığını ve çevreyi koruyacak önlemler almalı ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemelidirler.


6. İşletmeler, adil rekabeti desteklemeli, fikri ve sınaî haklara saygı göstermeli ve asla ödeme ya da rüşvet teklif etmemelidirler.


7. İşletmeler, hükümetlerle ve iş yaptıkları yerlerdeki toplulukların yaşam kalitesini bunların eğitim, sağlık, kültürel, ekonomik ve soysal refahın iyileştirilmesi yönünde işbirliği içerisinde olmalı ve dezavantajlı geçmişe sahip işçilere eğitim ve fırsatlar sağlamalıdır.


8. İşletmeler, iş yaptıkları kişi, grup ve kurumlar yoluyla, bu ilkelerin uygulanmasını teşvik etmelidirler.



16 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page