top of page

Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Yönergesi (CSRD) Nedir?

  • Yazarın fotoğrafı: Çağın Ergün
    Çağın Ergün
  • 10 May 2023
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 16 May 2023


CSRD (Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Yönergesi), kurumsal sürdürülebilirlik raporlamasını, finansal muhasebe ve raporlama gibi daha yaygın ve tutarlı bir hale getirmek için tasarlanmış bir ESG standartıdır. CSRD’nin uygulamaya konması ile sürdürülebilirlik raporlamasını finansal raporlamaya uyumlu hale gelmiştir. CSRD'den önce, Finansal Olmayan Raporlama Yönergesi (NFRD) kullanılmaktadır. Büyük şirketler tarafından oluşturulan NFRD ile temel raporlama ilkeleri belirlenmiştir. Ancak her geçen gün artan tartışmalar sonucunda Avrupa Komisyonu, şirketler tarafından bildirilen bilgilerin yetersiz olduğuna karar vermiştir.


Kasım 2022’de Avrupa Birliği tarafından kabul edilen CSRD sürdürülebilirlik raporlaması ile şirketlerin raporlaması gereken bilgilerin kapsamını 11.000'den 50.000'ne çıkarmıştır. Şirketlerin raporlayacağı bilgi miktarı arttırılmıştır. Aynı zamanda bilgilerin güvence altına alınması adına denetim şartı getirilmiştir. CSRD, 2024'ten itibaren aşamalı bir yaklaşım ile uygulamaya konulacaktır. Şirketlerin, iklim değişikliğine neden olan sürdürülebilirlik konularının işlerini nasıl etkilediğini artık rapor etmesi gerekecektir. Böylece faaliyetleri ile insanları ve gezegeni nasıl etkiledikleri şeffaf şekilde raporlanmış olacaktır.


NFRD yalnızca 500'den fazla çalışanı olan yaklaşık 11.600 şirket için geçerliydi. Bu sayı esas olarak belli bir büyüklükte olan borsaya açık şirketleri, bankaları ve sigorta şirketlerini kapsamaktaydı. Şirketlerin çevresel önlemleri, sosyal sorumluluk ve çalışanlara davranışı, insan haklarına saygı gibi temel ESG durumlarına ilişkin raporlar sunulması sağlanmıştır. Şirketlere çeşitli rapor çerçeveleri arasından seçim yapmalarına izin verilmiştir. CDP, GRI, SASB, CDSB ve IR gibi rapor çerçeveleri şirketlere sunularak, aslında karmaşık bir sistem yaratılmıştır. Çünkü ortada tek doğru bir haline getirilmiş olan birleşik ve kapsamlı bir çerçeve olmadığı için farklı farklı veriler içinden karşılaştırma yapmak zor olmaktaydı. Buna benzer sebepler nedeni ile birlikte CSRD Avrupa Komisyonu tarafından kabul edildi. Böylece hem kapsadığı şirketler arttırıldı hemde tek düze bir sistem getirildi. CSRD kapsamında 40 milyon Euro üstü cirosu ve 20 milyon Euro’luk borsa varlığı olan şirketlerin ESG çalışmaları şeffaf hale geldi. Yaklaşık olarak Avrupa Birliği genelinde hizmet veren şirketlerin cirosunun %75’ini kapsayan bir yönetmelik oldu. Kriterler uyan şirketlerin 2024 yılına kadar CSRD uyması gerekecektir.


Yazar:

Çağın Ergün


Kaynakça:

bottom of page