top of page
  • Yazarın fotoğrafıBuğçe Ağca

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri Şirketlerin Geleceği İçin Neden Önemli?

Güncelleme tarihi: 31 Mar 2022



Toplumsal problemler karşısında iş dünyasının dışarıda kalması alışagelmiş bir davranıştır. Her zaman sessiz ve nötr kalınarak toplumdan soyutlanmış bir davranış biçimi geliştirilmiştir. Ancak sanılanın aksine yaratılan duygusuz ve tepkisiz persona toplumda olumlu değil olumsuz bir etki yaratmaktadır. Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ile toplum problemlerine çözüm bularak şirketler ile kurumun toplumsal bağ kurumu sağlanmaktadır. Toplumsal problemlere karşı artık başka birinin problemi gözü ile bakılmamalı ve problemlere çözüm bulunmalıdır. Toplumdan alınanların topluma verilmesi algısı ile hareket edilmelidir. Bu anlamda sürdürülebilir, uzun soluklu çözümler inanılmaz bir marka imajı sağlamaktadır. İnsanlık gelişmez ise Dünya’da ekonomik ve sosyal açıdan gelişemeyecektir.


Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ile gezegenimizin ortak problemlerinden olan çevre ve toplumsal cinsiyet eşitliği problemleri çözülmeye çalışılmaktadır. Düşük karbonlu bir yapıya sahip olmak veya yenilenebilir bir enerji ile üretim yapmak artık büyük maliyetler getirmemekte ve büyük ölçekte kullanılabilinmektedir. Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek şirketler hem temiz enerji ile üretim yapabilmekte hemde marka imajı kazanabilmektedir. Bu anlamda çevresel, sosyal ve yönetişimsel konularda aksiyon alan şirketler rakipleri karşısında üstünlük sağlamaktadır.


Harvard Business Review’ın 2020 yılında yapmış olduğu araştırmalar göstermektedir ki, 2020 yılında ESG fonlarının %80’i rakiplerinden daha iyi performans göstermiştir. Tam anlamı ile veriler bize Dünya’nın aslında değiştiğini göstermemiş olsa dahi bir değişim isteğinin olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda finansal düzenleyicilerde artık şeffaf bir yönetişim talep etmektedir. Buna ek olarak kurumsal müşteriler artık bilinçli bir davranış içinde iklim ve sosyal konularda hedeflerin olduğunu görmek istemektedirler. Yatırım olarak da müşteri olarak bilinçli bir kitle ile karşılaşan şirketler gitgide değişime ayak uydurmak zorundadır. Bu noktada çalışanların hassas olmadığını düşünmek imkânsız olacaktır. Hele ki Y ve Z kuşağı bu anlamda daha hassas ve özverilidir. Yeni kuşağın yetenekli ve vizyoner çalışanlarını kendi markanıza veya şirketinize dahil etmek istiyorsanız duyarlı ve sosyal sorumluluk bilinci içinde davranmak önemlidir. Ancak burada demode sosyal sorumluluk ve duyarlılık davranışlarından uzak kalarak gerçek çözümleri aramak ve bulmak için adım atmak önemli ve kritiktir.


Yazar:

Buğçe Ağca

Kaynak:

20 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

ความคิดเห็น


bottom of page