Toplum nezdinde her geçen gün çevre bilinci hassasiyeti artmaktadır. Gelecekteki tüketim anlayışı içinde var olmak isteyen şirketler bugünden sürdürülebilir şirket olma yolunda adımlar atmalılardır. Aynı zamanda çevre dostu politikalar uygulayan şirketler kendilerine olumlu yönde birçok fayda sağlayabileceklerdir. Çevre dostu olmayan şirketler risk etkinliğini azaltamamış olacak ve finansal kayıplar yaşamaya başlayacaklardır. Şirketlerin sürdürülebilir anlayış içinde olması verimliliklerini dahi etkilemektedir. Bu yüzden devlet kurumlarından özel sektör işletmelerine kadar her alanda hizmet veren işletmeler için sera gazı salınımın azaltılması önem taşımaktadır. Karbon Saydamlık Projesi gibi çalışmalar ile sera gazı emisyonlarının azaltılması hedeflenmektedir.
Karbon Saydamlık Projesi (CDP), 2000 yılında Paul Dickinson tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuştur. Sera gazı emisyonları ve iklim değişikliği stratejileri ile ilgili bilgileri ölçmek, ifşa etmek, yönetmek ve paylaşmak için dünyanın dört bir yanındaki işletmeler ve şehirler ile birlikte çalışan, kâr amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluştur. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin giderilmesi adına ortaya çıkarılmış çözüm önerilerinden biridir. Birincil odak noktası, yıllık raporlama süreci aracılığı ile sera gazı emisyonları ve iklim değişikliği stratejileri hakkında veri toplamak ve paylaşmaktır. Şirketlerden ve şehirlerden karbon emisyonlarını ve iklim değişikliği stratejilerini CDP'nin anketi aracılığıyla açıklamaları istenip daha sonraki süreçte her kuruluş için bir puan ve sıralama oluşturulmaktadır. Bu puan ve sıralama, şirketleri ve şehirleri iklim değişikliği konusunda harekete geçmeye teşvik etmek ve öncülük edenleri takdir etmek için kullanılmaktadır. Salınılan sera gazı emisyonunu azaltılmaya çalışılmaktadır.
CDP'nin raporlama sürecinin en önemli faydalarından biri, şirketlerin ve şehirlerin performanslarını emsalleriyle kıyaslamalarına olanak tanıyarak kendilerini geliştirmeleri gereken alanlara ilişkin değerli bilgiler sağlamasıdır. Ek olarak, CDP'nin verileri yatırımcılar, müşteriler ve politika yapıcılar tarafından çalıştıkları şirketler ve şehirler hakkında bilinçli kararlar almakta kullanılmaktadır aynı zamanda düşük karbon ekonomisine geçiş sürecinde de fazlasıyla yardımcı olmaktadır.
CDP'nin raporlama süreci de esnektir ve farklı kuruluşların ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir şekilde tasarlanmıştır. Şirketler ve şehirler, özel ihtiyaçları ve önceliklerine bağlı olarak sera gazı emisyonları, iklim değişikliği stratejileri ve su kullanımları dahil olmak üzere bir dizi konu hakkında rapor verebilir. Bu, her ölçekten ve sektörden şirketin ve şehrin iklim değişikliğine karşı mücadeleye katılmasını ve katkıda bulunmasını sağlar.
CDP'nin raporlama süreci de şeffaf ve erişilebilir olacak şekilde tasarlanmıştır. CDP'nin anketi aracılığıyla rapor edilen tüm veriler, herkesin verilere erişmesine ve verileri analiz etmesine izin verecek şekilde web sitesinde halka açıktır.
Genel olarak, Karbon Saydamlık Projesi, iklim değişikliği üzerindeki etkilerini anlamak ve iyileştirmek isteyen kuruluşlar için hayati bir araçtır. CDP, sera gazı emisyonları ve iklim değişikliği stratejileri hakkında standartlaştırılmış bir ölçüm ve raporlama yöntemi sağlayarak, düşük karbonlu bir ekonomiye geçişi yönlendirmeye yardımcı olurken, aynı zamanda öncülük eden kuruluşlar için değerli içgörüler ve tanınma sağlıyor. Sera gazı emisyonunu azaltmak ve karbon denkleştirmesinden yararlanmak için kurum ve kuruluşların faydalandığı bir proje olmuştur. CDP ile şirketler, kurumlar, devletler ya da kişiler kullandıkları araçlarda, üretimde ya da evde, iş yerlerinde açığa çıkardıkları karbon ayak izlerini de dengelemektedirler.
Yazar:
Murat Kaplan
Kaynakça: