top of page
  • Mina Üstün

Happy Place To Work (HPW) Nedir?

Güncelleme tarihi: 1 Tem 2022



Happy Place To Work dünyanın en mutlu işyerlerini araştırmakta olan bir kurumdur. Belli başlı kriterler belirleyerek kurum içi memnuniyeti saptayabilmektedir. Aynı zamanda kurum içi yapmış olduğu analizler ile hem küresel ölçekli hemde ulusal ölçekli yetenek yönetimi ve verimlilik üzerine yeni alanlar oluşturmaktadır.


HPW kriterlerine uyan şirketler kurum tarafından sertifikalandırılmakta ve anons edilmektedir. Kurumlardan memnuniyet arttırılarak sadece yetenek yönetimi veya verimlilik sağlanmamakta aynı zamanda kurumun duyarlı olduğuna ilişkin bir belge ortaya konmaktadır. Pandemi sonrası dünya genelinde değişen çalışma anlayışı ile birçok kurumun çalışan verimliliği düşmeye başlamıştır. Uzaktan çalışma anlayışından vazgeçmeleri istenen çalışanlar istifa ederek yeni nesil çalışma metodu olan hibrit model veya uzaktan çalışma imkânı olan kurumlara geçmektedirler.


Araştırmalar göstermektedir ki, 23 ile 28 yaş arasında bulunan kişiler bir kurumda en fazla beş ile altı ay çalışmaktadır. Happy Place To Work’ün belirlediği kriterlere uyan şirketler ise bu risk karşısında daha zarar görmektedir. Çünkü verimli bir iş ortamının yaratmışlar ve bir kurum kültürü oluşturmuşlardır. Bu yüzden kurum kültürünü yerleştirmiş şirketler açısından küresel ölçekli büyük istifa dalgası daha az riskli bir hale gelmiş olacaktır.


Çalışan Memnuniyetinin Önemi Pandemi Sonrası Her Geçen Gün Daha Çok Arttmaktadır. Happy Place To Work ile Memnuniyet Sağlanmakta Mıdır?


Happy Place To Work sadece kurumların verimliliğini ve yetenek yönetimini geliştirmemektedir. Aynı zamanda toplumun ihtiyaçlarını tespit etmektedir. İnsan ömrünün %75’i çalışarak geçmektedir. Çalışma hayatından kazandıkları ve öğrendikleri insanlar hayatına devam etmektedir. Huzurlu ve anlamlı bir çalışma ortamı yaratılarak aslında insanların yaşam kalitesi de arttırılmaktadır. Bir kurumun marka ve kurum itibarının oluşması ise hem çalışanlara karşı takındığı tutum ile hemde toplumsal sorunları çözmek adına göstermiş olduğu özenle pekiştirilmektedir.


Uzun dönem çalışan insanların olduğu kurumlarda ancak kurum kültüründen bahsedilebilmektedir. Bu yüzden güçlü bir kurum kültürü adına HPW büyük bir anlam ve öneme sahiptir. Memnuniyetin yüksek olduğu kurumlarda güçlü bir kurumsal dayanışma ve performans denetimi ve yönetiminin olduğu görülmektedir.


Mutlu işyerleri araştırılarak aynı zamanda sosyolojik saptamalar da yapılmaktadır. Toplumların mutluluk oranları ölçülmektedir. Mutlu işyerlerinin bulunduğu toplumlarda refah seviyesinin daha yüksek olduğu ve suç oranın daha az olduğu gözlemlenmektedir. Bu anlamda hem sosyolojik açıdan hemde şirket stratejileri açısından önemli olan bir araştırmadır.


İnsanların çalışma anlayışları pandemi sonrasında her geçen gün genişlemiş ve değişmiştir. Türkiye’nin en mutlu işyerleri araştırılırken ve işyerinde mutluluğun pandemi sonrası kriterleri ortaya konmuştur. Çalışanlar mutlu olacakları ortamları artık tercih etmeye başlamışlardır. Çalışanların kurumdan memnuniyetsizlik duymalarından ilk nedenlerden biri işyeri kültürünün bulunmuyor veya yanlış bulunuluyor olmasıdır. Tüketicilerde aynı şekilde kendilerini mutlu edecek şirketleri tercih etmektedirler. Pandemi sonrası tercihler her anlamda konfor ve mutluluk getiren markalardan yana olmaya başlamıştır.


Şirketler uzun vadeli olarak mükemmel performans sergilemek istiyorlar ise çalışan mutluluğunu arttırmalılardır. Şirket içi mutluluk verimlilik için en önemli göstergelerden biri olarak kabul edilmektedir. Çalışanların mutluluğunu dolayısı ile verimini ve bağlılığını arttırmak için sağlam bir kurum kültürü gerekmektedir. Kurum kültürü oturmuş olan şirketlerde istifa oranı azalmakta ve yetenek yönetimi daha iyi yapılmaktadır.


Bu yıl düzenlenmiş olan Türkiye En Mutlu İşyerleri Araştırması'na 214 firma katılım göstermiştir. Sıralama, Wellbeing – Çalışan Deneyimi anketinde 70 ve üzeri puan alan 81 firmayı içermektedir. Tarafsız bir bilim komitesi, muhtemel firmaların insan yönetimi prosedürlerini incelemiş ve bu değerlendirmelerin ardından ilk 50 kuruluşa Mutlu İş Yeri Listesi'ne katılma fırsatı vermiştir. Sonuç olarak, müşteri memnuniyeti, sıfırdan bir kültür değişimini gerektirmektedir. Öte yandan da, 'En Mutlu İşyerleri' araştırması, uzun vadeli iyi performans ve sürdürülebilirlik için mutlu bir işyerinin gerekli olduğunu göstermektedir.


Yazar:

Mina Üstün


Kaynakça:

116 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page