top of page
  • Yazarın fotoğrafıÇağın Ergün

Great Place to Work Nedir?

Güncelleme tarihi: 12 Eki 2022



Great Place to Work şirketlere mükemmel işyerlerini yaratmaları ve o işyerlerini geliştirmeleri konusunda araştırma ve danışmalık desteği vermekte olan bir platformdur. Trust Index (Güven Endeksi) anketlerinden elde ettikleri derin analizler ile mükemmel bir işyeri deneyiminin neleri kapsadığı tanımlanmıştır.


Great Place to Work, platform olarak, her şeyin temelinde güven olduğunu savunmaktadır. Bu sebeple yüksek güvene dayalı bir deneyim yaratılarak şirketlerin kültürlerini ölçmelerine ve daha iyi sonuçlar üretmelerine yardımcı olmaktadırlar. İnsanların harika bir işyerinin klişe tanımı olarak cömert avantajların olması, eğlenceler düzenlenmesi ve yan haklara sahip olunması sanılmaktadır. Great Place to Work olarak aksine bir tanım yaparak birçok diğer tanım da eklemişlerdir. Çalışanların liderlerine duydukları güven düzeyi, işlerinden duydukları gurur düzeyi ve iş arkadaşlarından ne ölçüde keyif aldıkları ile ilgili olduğunu savunmaktadırlar.


90’dan fazla ülkede iş dünyası liderleri, araştırma kurumları ve kamu kuruluşları Great Place to Work’un Güven Modeli’nden çıkan veriler ile sonucunda sertifikalar almaktadırlar. Kurumlar ve şirketler sertfika programları, en iyi işyerleri listeleri ve kültür danışmanlığı hizmetleri ile kendilerini rakipleri ile kıyaslama için bu model’i kullanmayı tercih etmektedirler.


Mükemmel İşyeri Ne Anlama Gelmektedir?


Great Place to Work 30 yıllık araştırmalarına dayanarak çalışanların hangi durumlarda harika bir iş deneyimi yaşadığını tanımlamıştır. Trust İndex diye geçen güven endeksinin anketlerinin temelini oluşturan Great Place to Work Güven Modeli’ni geliştirmişlerdir. Şirketlerin çalışanlarının deneyimini mükemmelleştirmek için bir mercek oluşturmuştur. Güven Modeli beş boyuttan oluşmaktadır. 5 boyut şunlardan oluşmaktadır:


1. Güvenilirlik

Çalışanların yönetimin iletişim uygulamaları, yetkinliği ve dürüstlüğüne ilişkin algıları değerlendirilmektedir.

2. Saygı

Çalışanlar yönetim tarafından saygı gördüklerini hissetmek istemektedirler. Çalışanların profesyonel destek, işbirliği ve kararlara katılım algılarını ve yönetimin çalışanlara insan olarak gösterdiği özen düzeyini değerlendirilmektedir.


3. Adalet

Çalışanların işyerinde deneyimledikleri eşitlik, tarafsızlık ve adalet değerlendirilmektedir.


4. Gurur

Çalışanların bireysel etkileri, ekiplerinin çalışmalarından duydukları gurur ve genel olarak şirketten duydukları gurur hakkında nasıl hissettiklerini ölçülmektedir.


5. Arkadaşlık

Çalışanların, şirketlerinin iş arkadaşlarının arkadaş canlısı, destekleyici ve misafirperver olduğu güçlü bir topluluk olduğuna inanıp inanmadıklarını ölçülmektedir.

Bu değerlendirmeler şirketi yükseltmek ve mükemmelleştirmek için geliştirilmiştir.


Beş boyut mükemmel işyeri kültürünün inşa edilmesine katkı sunmasının yanı sıra şirketlerin inovasyon ve ekonomik performanslarını da arttırmaktadır.


Great Place to Work gibi Sertifikaların Şirketlere Faydaları Neler?


Great Place to Work gibi sertifikasyon programları ile çalışanların şirketleri nasıl deneyimlediği ölçülmektedir. Ulusal veya uluslararası en iyi işverenler listelerinde yer almanın ilk adımıdır. Sağlıklı bir işyeri ortamının oluşturulması şirketlere sektör içindeki rekabette birçok avantaj sağlamaktadır. Great Place to Work gibi unvanlar ve sertifikalar yatırımcılara, potansiyel ve yetenekli çalışanlara, hizmet sunulan müşterilere güvenilir bir organizasyon yaratıldığını kanıtlamaktadır.


Yazar:

Çağın Ergün


Kaynakça:


32 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page