top of page
  • Irem Derya

Global RepTrak Endeksi NEDİR?

Güncelleme tarihi: 10 Oca 2023



Günümüzde tüketiciler, paydaşlar ve çalışanlar tarafından firmalardan beklenenler, geçmişe göre değişmiş ve farklı olgular firma performans değerlendirme sürecine katılmıştır. Kurumsal itibar, günümüzde bu değerlendirme sürecine katılan ve firmaların giderek daha fazla önem verdiği trendlerden biridir.


Temel olarak kurumsal itibar kavramı, firmaların yatırımcı, çalışan, müşteri, tedarikçi gibi etkileşime girmiş olduğu farklı alanlardaki firma algısını anlatmak için kullanılmaktadır. Kavramın günümüzde öneminin artmasındaki temel nedenlerden biri, artan karşılıklı bağımlılık ve küreselleşmeyle birlikte firmaların uluslararası toplumda giderek daha fazla öneme sahip olması ve sosyal alanlarda geçmişe oranla daha fazlı sorumluğa tabi tutulmalarıdır. Bu noktada kurumsal itibar, bir firmanın kurumsal sosyal sorumluluk projeleri, çalışan hakları, çalışma ortamı, çevresel yönetişimi gibi farklı alanları içine dâhil etmekte ve bu sayede toplumun farklı birimleri üzerinde duygusal etkiler oluşturmaktadır.


Yapılan araştırmalarda, kurumsal itibarının yükseltilmesinin firmalar için olumlu sonuçlara yol açtığı görülmüştür. Kuruma duyulan güvenin artması, çalışanların motivasyonlarını arttırırken firmaların kriz yönetimlerinin daha başarılı olmasını sağlamaktadır. Ve bu durum günümüzde yatırımcılar için de önemli bir kritere dönüşmüş durumdadır.


Global RepTrak endeksi ise, 2004 yılında kurulan The RepTrak Company tarafından gerçekleştirilmektedir. Dünya’da 60’tan fazla ülkede yılda bir milyondan fazla şirketi derecelendirerek itibar endeksleri arasındaki önemli yerini korumaktadır. Her yıl yayınladıkları Global RepTrak 100 litesiyle, insanların şirketlere karşı duygu, düşünce ve davranışlarını ölçerek kurumsal itibar açısından en güçlü 100 firmayı ortaya koymaktadırlar. Ölçümler için, 0-100 arası bir puanlama sistemi kullanılmakta ve firmaların ESG, iş yeri adaleti, yenilikçilik, liderlik ve markalaşma gibi alanlardaki performansları izlenilmektedir.


Global RepTrak endeksi, firmaların kurumsal itibarını ölçmek için güvenilir bir adres olurken firmalar da kurumsal itibarın kazançlarından faydalanabilmek için bu listelerde olmayı önemsemektedir.


Yazan: İrem Derya



28 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page