top of page
  • Rojda Bayındır

Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) Nedir?

Güncelleme tarihi: 29 Tem 2022


Fırsat Eşitliği Modeli aslında KAGİDER Derneği tarafından üretilen ve geliştirilen bir iş modelidir. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), girişimcilik yolu ile kadının toplum nezdinde güçlenmesini hedefleyen bir sivil toplum kuruluşudur. Ekonomik, politik ve sosyal olarak da güçlenmesini hedefleyerek projeler üretmektedirler. Türkiye kadın girişimciler derneğinin geliştirmiş olduğu model olan ‘’Fırsat Eşitliği Modeli’’ hayata geçirilirken Dünya Bankası ile işbirliği sağlanmış ve teknik destek alınmıştır. Model oluşturulurken tek Dünya Bankası ile çalışmak yetinilmemiş birçok ulusal ve uluslararası alanda hizmet veren kurum ve kuruluş ile işbirliği sağlanmıştır. Dünya Bankasının GEM (Geo-Enabling İnitiative for Monitoring) kısaltması ile küresel kamu yararı yaratmak amacı ile açtığı dijital veri analizi programı kapsamında bir destek alınarak ilerlenilmiştir.


Fırsat Eşitliği Modelinin Hedefleri Nelerdir?


İlk olarak işyerlerinde yaşanmakta olan cinsiyet eşitsizlikleri ortadan kaldırılmak istenmiştir. Cinsiyet eşitliğinin özel sektörde sağlanması için belirlenmiş olan bir hedeftir. Bir diğer hedef ise eşit istihdam oranı ile eşit işe eşit ücretin sağlanmasıdır. Eşit işe eşit ücret teşvik edilerek işgücünde var olan kadın oranı arttırılmak istenmiştir. Aynı zamanda kadınların var olduğu işlerinde daha verimli bir çalışma ortamına kavuşması sağlanmış olacaktır. Son bir diğer hedef ise iş hayatında fırsat eşitliğini sağlayan süreçlerin teşvik edileceği kurum politikalarının oluşmasıdır.


Fırsat Eşitliği Modelinin Amaçları Nelerdir?


Fırsat Eşitliği Modeli ile belirlenmiş olan birkaç temel amaç vardır. İşe alım, eğitim, kariyer planlama ve geliştirme gibi süreçlerdeki tutarsızlıkların belirlenmesi ve iş dünyasında cinsiyet ayrımcılığına dayalı tekniklerin son verilmesini amaçlamaktadır.


Fırsat Eşitliği Modelinin Verilme Kriterleri Nelerdir?


Fırsat Eşitliği Modeli’ne taraf olmak isteyen şirketlerin birçok kritere sahip olması gerekir. İlk istenilen kriter, yönetim içinde çeşitlilik ve kapsayıcılık olacağına dair taahhüt verilmelidir. Fırsat eşitliği verilerek ile işe alma ve seçilme hakkı verilmelidir. Çalışan herkese aynı eğitim olanaklarına erişim hakkı verilmelidir. Aynı zamanda kariyer basamaklarında yükselme imkânı verilmelidir. Bunun için de performans değerlendirmelerinin eşit olarak yapıldığı bir ortam yaratılmalıdır. Bir diğer verilen taahhüt ise kariyer planlamalarında kadınlara ayrıca bir yardımı sürecinin oluşturulması gerekmektedir. Ek olarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına geri bildirim ve şikayetlerin takip edileceği bir sistem yaratılmalıdır. Son olarak ise kurumsal iletişim ve reklam süreçlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğine öncelik ve değer verilmelidir.


Kurum ve kuruluşlar Fırsat Eşitliği Modeli sertifikası almak için bağımsız bir değerlendirme sürecinden geçmiş olmalılardır. Aynı zamanda ulusal ve uluslararası kamuoyuna, faaliyetleri ve istihdam istatistikleri aracılığı ile toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların istihdamını güçlendirilme konusundaki duyarlılıklarını her alanda ve fırsatta göstermiş olmaları gerekmektedir.


Sonuç olarak, işe alım, eğitim, kariyer planlama, iletişim gibi alanlarda cinsiyet eşitliğini gözeten şirketlere verilen Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) Sertifikası için birçok koşul bulunmaktadır. Özel sektörün toplumsal cinsiyet eşitliğine ve iş hayatında kadınların güçlendirilmesine olan bağlılıklarını göstermelerine olanak tanıyan bir sertifika programıdır.


Yazar:

Rojda Bayındır

Kaynakça:


19 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page