top of page
  • Irem Derya

FTSE4GOOD Endeks Serisi Nedir?

Güncelleme tarihi: 24 Ağu 2022



FTSE4GOOD, Financial Times Stock Exchange-Russell Group (FTSE Group) tarafından 2001 yılında başlatılmış ESG ve SRI hisse senedi endeks serisidir. FTSED4GOOD endeks serisinin temel amaçlarından biri firmaların kurumsal, sosyal ve çevresel yönetişim (ESG) kriterleri açısından değerlendirmektir. Bu kriterlerin içerisinde, çevresel sürdürülebilirlik, ayrımcı olmayan çalışma ortamı ve çalışma ortamının güvenliği, tedarik zincirlerinin seçimi, insan haklarına saygılı çalışma ortamı gibi birçok parametre yer almaktadır. Bu parametreler hem piyasa beklentilerini hem de gelişen ESG kriterlerini takip ederek ve güncellenerek oluşturulmaktadır. Standartların oluşumu ve denetlenmesinde, bağımsız olarak çalışan FTSE Russell ESG Danışma komitesi rol oynamaktadır. Bu komitenin içerisinde, araştırmacılar, STK’lar, devlet kuruluşları, uluslar arası kuruluşlar ve şirketler gibi birçok aktörün temsil edildiğini söyleyebiliriz.


ENDEKSLERİN TEMEL İŞLEVLERİ NELERDİR?


Firmaların kendilerini FTSE4GOOD değerleriyle uyumlu hale getirmek istemesindeki temel motivasyonları, ESG anlayışını benimseyerek kendilerini günümüzde ve gelecekte ortaya çıkabilecek riskleri ortadan kaldırabilecek şekilde geliştirdiklerini duyurmak ve sosyal açıdan sorumlu yatırımcıların ilgisini çekebilmektedir. Sosyal açıdan sorumlu yatırım (SRI) günümüzde birçok yatırımcının takip ettiği bir trend haline gelmiştir. Sosyal sorumlu yatırımı kısaca, yatırımcıların çevre yönetişimi, sürdürülebilirlik, insan hakları ve çeşitlilik gibi konuları desteklediğine inandıkları firmalara yatırım yapması olarak anlatabiliriz. Özellikle Birleşmiş Milletlerin sorumlu yatırım ilkelerini duyurmasıyla birlikte birçok yatırımcının konuya olan ilgisi artmıştır. Bu durumda FTSE4GOOD hem sosyal açıdan sorumlu yatırımcılar için uygun firmaları listelemekte hem bu firmaların sorumlu yatırımcılarla buluşmasında köprü görevi görmektedir.


Endekslerin sahip olduğu bir diğer fayda ise, coğrafyaya bağlı listelemeler oluşturarak firmaların karşılaştırılabilmesine olanak sağlamaktır. Bu sayede firmalara rekabet gücünü göstererek kendini dönüştürme imkânı vermektedir. Aynı zamanda, ESG kriterlerine uyumluluk konusundaki rekabetin artması dünyada evrensel ESG kriterlerine ulaşıma katkı sağlamakla birlikte bu konuda bilincin artmasına da katkı sağlamaktadır.


ESG ODAKLI FTSE4GOOD ENDEKSLERİ

FTSE4GOOD endeksinin altında ESG odaklı birden fazla endeks bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;


FTSE4Good ASEAN 5 Index: Endeks ASEAN finans piyasalarında işlem gören firmalar için tasarlanmıştır. Bu firmaları ESG kriterlerine ve kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarına göre değerlendirmekte ve listelemektedir.


FTSE4Good Developed Minimum Variance Index: Endeksin temel amacı, firmaların geçmiş bilgileri kullanılarak endeks değişkenliğini azaltmaktır. Risk ve ödül konusunda potansiyel iyileştirmeleri sunacak şekilde piyasa katılımcılarına sunulmaktadır.


FTSE4Good Bursa Malaysia Index: Endeksin temek amacı, Malezya piyasaları için ESG kriterlerine uyumlu firmaları belirlemek ve tanınmış kurumsal sosyal sorumluk projeleri üreten Malezyalı firmaları listelemektir.


FTSE4Good TIP Taiwan ESG Index: Endeks, dünya çapında tanınan ESG katılım standartlarını karşılayan Tayvan Menkul Kıymetler Borsası'ndaki şirketlerin performansını ölçmek amacıyla geliştirilmiştir.


Son olarak FTSE4GOOD endeks serisi için, geniş kapsamı ve bağımsız denetleme kurulu sayesinde hem şeffaf bir süreç yürütmekte olduğunu hem de yüzlerce firmanın ESG performanslarını ölçerek firmaların ESG uygulamaları üzerinde önemli bir etkisinin olduğunu söyleyebiliriz.


Yazar:

İrem Derya


Kaynakça:


66 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page