top of page
  • Yazarın fotoğrafıÇağın Ergün

Enerji Verimliliği Nedir?



Enerji verimliliği, aynı şartlar altında daha az enerji kullanarak aynı sonucu elde etmek anlamına gelmektedir. Enerji tasarrufu için bir mal ve hizmetin azaltılması veya ortadan kaldırılması gerekmez. Bunun yerine kullandığımız her enerji biriminin üretkenliğini en üst düzeye çıkarmak yeterlidir. Böylece enerji israfı ortadan kalkmış olacaktır. İsrafın engellenmesi ile maliyetler düşürülmüş olacaktır. Verimliliğin sağlamanın en kolay yolu israfı engellemektir. İsrafın önüne geçilmesi ile iklim değişikliği mücadele sağlanmış olunacaktır. Bunlara ek olarak soluduğumuz hava dahi temizlenmeye başlayacaktır.


Bütçe dostu bir süreç olduğu için toplum genelinde refah seviyesi arttırılmış olacaktır. İşletmelerin kârlılık oranlarını iyileştirmelerine yardımcı olmanın en düşük maliyetli yollarından biridir. Aynı zamanda şirketlerin cirolarında sağladığı kârlılık ile bu alanda yeni teknolojik araştırmalar yapmalarına kapı açılmış olacaktır. Enerji verimliliğini sağlayan eylemler çok basit ve kolay alışkanları değiştirmekten geçer. Bir örnek vermek ise gereksiz yere yanan ışıkları söndürme veya akkor ampul kullanmak yerine daha az elektrik harcayan LED ampul kullanmak ile bile tasarruf sağlanabilecektir.


Enerji Verimliliğinin Faydaları Nelerdi?


Çoğu ışık anahtarı ve prizi, elektriği yakındaki elektrik santrallerinden almaktadır. Bu santraller tipik olarak doğal gaz ve kömür gibi fosil yakıtları kullanmaktadır. Fosil yakıtları kullanmanın birçok dezavantajı vardır. Ancak en önemlisi iklim değişikliğine sebep olan karbondioksit gibi sera gazlarının salınmasıdır. Sera gazlarının artması ile evinizdeki iç hava kalitesi bile etkilenmektedir. Enerji verimliliği sağlanarak sera gazı emisyonları daha az salınmış olacaktır. Böylece hava kirliliği azalmaya başlayacaktır. İklim değişikliğinin yarattığı tehditler ile mücadele etmeye başlayarak aslında toplum sağlığı ve ekolojik denge korunmaya başlayacaktır. Enerji tasarruflu ürünlerin satın alınması diğer seçeneklere göre daha maliyetlidir. Ancak genellikle uzun vadede gelen faturalardan tasarruf etmenizi sağlamaktadır.


Enerji kullanımı azaltılarak aylık enerji faturaları daha düşük maliyetli hale getirilmiş olacaktır. Enerji verimliliği para tasarrufu haricinde enerji sistemlerine olan güveni arttırmaktadır. Bununla birlikte çevre, toplum ve sağlık açısından da birçok fayda sağlamaktadır. Enerji tasarruflu binaların ısıtılması, soğutulması ve işletilmesi daha az maliyetlidir. Aynı zamanda endüstri ve üretim tesisleri daha düşük maliyetli ürünler ürettikleri için konvansiyonel enerji kaynaklarını tüketmeye devam etmek istemektedirler. Enerji verimliliği programları, yetersiz hizmet alan topluluklara verimlidir. Böylece uygun maliyetli teknolojiler ve altyapılar oluşturarak toplumun direncini arttırılmış olacaktır. Enerji tedarikinde eşitliğin sağlanması ancak böyle mümkün olacaktır.


Enerji Verimliliği Haftası Nedir?


Dünya ekonomisi 2050 yılından bugüne kırk kat daha çok büyümüştür. Günümüzdeki enerji ihtiyacı ile geçmişteki enerji ihtiyacı aynı oranda değildir. Doğal kaynak ihtiyacının yüzde seksen artmış halinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıma ihtiyaç doğmuştur. Türkiye gibi enerji alanında dışa bağlı ülkeler bu ihtiyacı karşılayabilmek için enerji verimliliği konusunda bilinçlenmelidir. 2007 yılında Enerji Verimliliği Kanunu ile tasarruf sağlanmaya çalışılmıştır. İlgili kanun kapsamında enerjinin etkin kullanımı, enerji israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi, çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması amaçlanmaya başlanmıştır.


Yazar:

Çağın Ergün


Kaynakça:


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page