top of page
  • Yazarın fotoğrafıÇağın Ergün

Dow Jones Sürdürebilirlik Endeksi (DJSI) Neden Önemli ve Türkiye'de Ne Kadar Farkındalık Var?

Güncelleme tarihi: 11 Oca 2023


Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi (DJSI) Nedir?


Dünya genelinde kararlılık ve sürdürülebilir merkezli şirketlerin performans ve mali yapılarını takip eden bir platformdur. DJSI farklı sektörlerde sürdürülebilirlik alanında çalışmalar yapan markaları izlemektedir. Her yılın belirli dönemlerinde ise sürdürebilirlik açısından en başarılı şirketleri raporlanmaktadır. 1999 yılında hayata geçirilen platform, dünya genelinde ilk uluslararası arenada sürdürülebilirliği ölçen ilk endeks olmuştur. S&P Küresel Geniş Pazar Endeksi içinde en büyük 2.500 hisse senedinin ilk %10'luk kısmını içinde barından bir platformdur.


DJSI, sürdürülebilirlik uygulamalarının uzun vadeli hissedarlar bulabilmesi için önemli bir platformdur. Sürdürülebilirlik uygulamalarına ilişkin hem kaynak bulunması hemde projelerinin artarak çoğalması kritik bir öneme sahiptir. Aynı zamanda markaların sürdürülebilirlik uygulamalarını yatırım portföylerine yansıtabilmeleri yatırımcılar için iyi birer kaynak oluşturmuştur. Raporlamalar, sürdürülebilirlik uygulamalarını portföylerine entegre eden yatırımcılar için iyi referans noktaları olmuştur. Yatırımcıların raporlar ile etkin katılımları sağlanmıştır. Şirketlerin ve kurumların sürdürülebilirlik uygulamalarını geliştirmelerine teşvik edilerek sürdürülebilirlik alanında çarpan etkisi sağlanmış olacaktır. Her sene hazırlanan bahsi geçen raporlar DJSI’nın kendi sitesinden yayınlanmaktadır. 58 sektör içinde 19 süper sektörde analizler yapılmaktadır. Yapılan araştırmalar ve analizler sonucunda lider marka ve şirketler belirlenmektedir. Analizler kapsamında; etik, yönetişim, finansal faaliyetler, kurumsal sosyal sorumluluk, risk yönetimi, iklim değişikliği, insan hakları ve şeffaflık gibi kalemler puanlandırılmaktadır.


Dow Jones Sürdürebilirlik Endeksi İçinde Zirvede Olan Bir Şirket ve Kurumlar Neden Önemli?


DJSI, iş dünyası içinde liderleri belirleyen önemli bir endekstir. Listede otomotiv sektöründen bankaya, medyadan sigortaya, seyahatten kimyaya, emlaktan altyapıya birçok sektör bulunmaktadır. Başarılı yatırım yapan ve atılım gösteren birçok şirket de aday olabilmektedir. Bu da şirketlerin sürekli gelişmeye açık olmalarını sağlamaktadır.

Listedeki şirket sayısı 2020’de 1386 iken 2021’de 2270’e yükselmiştir. 2022 itibari ile endeksin ağırlık ve büyüklük bazında ilk 10 kurumun arasında Microsoft Corp, Alphabet Inc., Unitedhealth Group Inc., Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd. ve AbbVie Inc.'i gibi marka yer almaktadır.

Endekse üye olan markalar, çevre ve topluma karşı olan hassasiyetlerini hissedarlarına göstermek ve farkındalık yaratmak için bir DJSI bir fırsat olarak görmektedir. Çevresel sürdürülebilirliklerini ilan etmek için basın bültenleri yayınlamaktadırlar.


Türkiye’de Dow Jones Sürdürebilirlik Endeksi Ne Durumda?


Dünya çapında sürdürülebilirlik kriterlerine göre sıralama yapan DJSI’ya giren ilk Türk markası Anadolu Efes olmuştur. Tasarruf, enerji, emisyon yönetimi, ürün sorumluluğu, insan yönetimi ve güvenilirlik gibi toplumsal alanlardaki çalışmalarını Pozitif Etki Planı adı altında yürütülmektedir. Endekse Türkiye’den giren bir diğer marka ise Garanti Bankası olmuştur. Etik çalışmaları, finansman, çevresel ve sosyal performansları ile listede yer almayı başarmışlardır. Ayrıca iklim değişikliği ile ilgili alanlarda önlemleri, tedarik zinciri, çalışanlara ve insan haklarına gösterdikleri saygı ile büyük bir başarı kazanmışlardır.


Yazar:

Çağın Ergün


Kaynakça:


Son Yazılar

Hepsini Gör

Bình luận


bottom of page