Dijitalizasyonun temelinde dijital bilgi yer almaktadır. Dijital bilgi ile iş geliştirilerek bir gelir yaratılır ise dijitalizasyon sağlanmış olur. Sadece bilgilerin dijitalleşmesi değil tüm iş süreci verilerinin kullanımının dijitalleşmesine dijitalizasyon denmektedir.
Dünya nüfusunun sekiz milyara yakın olduğu düşünülmektedir. Yapılan araştırmalar sekiz milyarlık nüfusun içinde altı milyar insanın akıllı telefona sahip olduğu tespit edilmiştir. Araştırmalar göstermektedir ki on yıl içinde Amerika Birleşik Devletleri’ndeki akıllı telefon sahiplerinin sayısında çarpıcı bir artış olmuştur. 2011 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki nüfusunun sadece %35'i akıllı telefona sahip iken 2021'de bu sayı %85'e yükselmiştir. Türkiye’de ise 2018 yılında 42 milyon akıllı telefon kullanıcısı varken 2023 yılı itibarı ile sayı 56 milyonu geçmiştir. Önümüzdeki beş yıl içerisinde Türkiye'deki akıllı telefon sahibi sayısı 10 milyon daha artacak tespit edilmiştir. Fiyatların karşılanabilir düzeylere inmesi ile akıllı telefonlar yaygınlaşmıştır. Kısaca kızışan rekabet yaygın hale gelmesinde önemli bir payı olmuştur. Akıllı telefonların yaygınlaşmasında daha önemli bir etken ise on yıl içerisinde gittikçe hızlanan dijitalleşme olmuştur. Dijital iş yapma biçimlerinin yaygınlaşması ile toplum dönüşecektir.
Akıllı telefonlar; dijitalizasyon ile değişen ve dönüşen dünyada var olabilmenin önemli bir yapı taşıdır. Dijital dünyanın parçası olup hizmet alabilmenin, sesini duyurabilmenin ve rekabet edebilmenin olmazsa olmazı akıllı telefonlardır. Akıllı telefonların kullanımının yaygın hale gelebilmesi ile farklı farklı büyük bir pazar ortaya çıkmıştır. Telefon ve yan ürünlerinin satışı ile büyük bir pazar oluşmuştur. Ek olarak hem dijital uygulamaların satışı ile hemde kullanımı ile devasa bir sektör oluşmuştur. Sosyal medyanın artan kullanımı ile akıllı telefonlara olan düşkünlük artmıştır.
Yazar: Furkan Ünal
Kaynakça: