top of page
  • Furkan Ünal

Dijital Dönüşüm Nedir?

Güncelleme tarihi: 17 May 2023

Dijital dönüşüm, değişen iş yapma biçimlerine referansla kullanılmaktadır. Dijital teknolojilerin iş yapma modellerinin bütün aşamalarına eklenmesidir. İş yapma modelinde meydana gelen temel operasyonel değişimler olmalıdır.


Öyle ki dijital dönüşüm, köklü organizasyonların şimdiye kadar sürdürdükleri iş yapma modellerini, hala tanımlanmakta olan yeni pratikler ile dolmuştur. Dijital dönüşüm ile temel operasyonel değişimlerin yardımı ile meydana gelen organizasyonları sürekli olarak statükoya meydan okumaya itmektedir. İş modellerinin temelden değişimine öncülük etmiştir. Hata yapma olasılığı ile barışık bir şekilde denemeyi teşvik eden kültürel değişimler yaşanacaktır.

Dijital teknolojilerin iş modellerine entegrasyonuyla birlikte kullanıcı deneyimini iyileşecek, üretkenlik ve karlık artacaktır. Aynı zamanda kaynak kullanımının optimizasyonu ve verimlilik artışı gibi dijital dönüşümün önemli getirilerinden olacaktır. Hizmet alan kullanıcıların eş zamanlı verileri tarafından beslenen ve dijital teknolojiler dahil edildikleri iş modelleri hayata geçirilmeye başlanmıştır. Pazar ekosistemindeki değişimlere karşı anlık olarak uyarılmaktadır.


Veri takibinin kolaylaşması ile ekosistemdeki dönüşümler yakından izlenebilmektedir. Sisteme uyum sağlayabilmenin kolaylaşması ve ilerlemesi açısından veri takibi önemlidir. Dijital teknolojilere erişim en kolay akıllı telefonlar ve bilgisayarlar tarafından sağlanmaktadır. Genel yapay zekâ teknolojisi ve dijital veri hizmetleri kullanıcı verileri sayesinde sürekli olarak yenilenerek büyümektedir.


Daha fazla veri işlenerek dijital dönüşüm hızlandırılmış olacaktır. İş modelinin doğru yönde gelişerek isabetli sonuçlar alınması sağlanacaktır. Eklendiği iş yapma modelinin her aşamasından aldığı verileri bir araya getiren dijital teknolojiler, bu verileri yorumlayarak geleceği öngörebilecektir. Böylece kullanıcılarını en akılcı seçenekler doğrultusunda yönlendirmektedir.


Yazar:

Furkan Ünal


Kaynakça:

12 görüntüleme

Comments


bottom of page