top of page
  • Yazarın fotoğrafıÇağın Ergün

CSRD Gerekliliklerini Karşılayan Bir Rapor Hazırlamak Neden Önemlidir?

Güncelleme tarihi: 17 May 2023


CSRD (Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Yönergesi), kurumsal sürdürülebilirlik raporlamasını, finansal muhasebe ve raporlama gibi daha yaygın ve tutarlı bir hale getirmek için tasarlanmış bir ESG standartıdır. CSRD kapsamında 40 milyon Euro üstü cirosu ve 20 milyon Euro’luk borsa varlığı olan şirketlerin ESG çalışmaları şeffaf hale geldi. Yaklaşık olarak Avrupa Birliği genelinde hizmet veren şirketlerin cirosunun %75’ini kapsayan bir yönetmelik olmuştur. Kriterlere uyan şirketlerin 2024 yılına kadar CSRD uyması gerekecektir.


CSRD gerekliliklerini karşılayan bir ESG raporunun hazırlanması, kendi zorluklarını ve fırsatlarını beraberinde getirmektedir. Çift önemlilik değerlendirmesi CSRD raporunda önemli bir unsurdur. Değerlendirme sırasından şirket hem insan ve çevreyi hem de şirketin finansal olarak etkileyen konuları tanımlaması gerekmektedir. Girişimler hakkında yapılan açıklamaların yanı sıra şirket hedeflerini, referans noktalarını ve ilerleme durumunu da raporlamalıdır. Bütün bilgiler tüm değerler zinciri kapsamında olmalı ve ileriye ve geriye dönük bilgileri de barındırmalıdır. Kısa, orta ve uzun vade baz alınmamaktadır.


Şirketler, İklimle Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü, sürdürülebilir bir ekonomiye geçiş, küresel ısınmanın 1,5°C ile sınırlandırılması ve 2050 yılına kadar iklim nötrlüğü ile uyumlu bilgileri açıklamalıdır. Rapor kapsamında çevresel konular, bilime dayalı hedefler içermelidir. Avrupa Birliği Taksonomisi ve iklim riskiyle ilgili raporlamalar dahil edilmelidir. Sosyal konular, çalışanlara verilen değer ve insan haklarına saygı da raporda önemli bir yer tutmaktadır. ESG’nin önemli parçalarından biri olan yolsuzluk ve rüşvetle mücadele de raporun ayaklarından biridir. Şirket yönetim kurullarında da çeşitlik olmalıdır. CSRD ayrıca, bağımsız bir güvence hizmeti sağlayıcısı tarafından raporun standartlarına göre işlemesini zorunlu tutmaktadır.


Avrupa Komisyonu’na göre CSRD, ESG yapısı gibi şirketlerin orta ve uzun vadede raporlama maliyetlerini düşürmeyi hedeflemektedir. Başlangıçta maliyetlerinde artış yaşanacak olsa da yatırımcıların ve diğer paydaşların kurumsal sürdürülebilirlik bilgilerine yönelik artan talebi karşılamış olacaktır. Şirketlerin artan talepler sonucunda zaten çoğu şirketin maliyet kalemine gireceği görülmektedir. CSRD bu maliyetlerin önüne geçmekte olduğu için gerekli bir ihtiyaçtır.


Yazar:

Çağın Ergün


Kaynakça:

26 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page