1990 yılında İngiltere’de geliştirilen BREEAM ilk yeşil bina değerlendirme sistemidir. Bu sebep ile en çok güvenilen sertifikasyon sistemi olarak kabul görmektedir. Sertifikasyonun asıl amacı çevresel kalkınmadır. Yapının kullanım amacına ve ülkelere göre birçok çeşitli kategorileri mevcuttur.
ç Ancak USGBC tarafından verilen LEED sertifikasının dünya çapında yayılması ve kurulum kolaylığı sebebi ile BREEAM sadece İngiltere’ye özgü bir hale gelmiştir. Platformda, 600 binden fazla binadan sadece %9’ı İngiltere dışında bulunmaktadır. BREEAM Sertifikasyon Sistemine İngiltere dışından başvuru yapan projelerin adaptasyonunu sağlamak amacı ile yapı inşa edilmeden önce platform yetkilileri ile birlikte çalışmak zorundadırlar.
Platformun hedefi kısa sürede projelerin yeşil bina sertifikası alabilecek duruma getirilmesidir. Sertifikanın alınabilmesi için projeler tamamlamadan önce tasarım aşamasından itibaren kuruluşun yönlendirdiği bir yetkili ile beraber çalışma zorunluluğu şart koşulmuştur. BREEAM Sertifikasına uyum sağlayan bir binanın yapım maliyeti %1 ile %5 seviyesinde artış göstermektedir. Bununla beraber binanın işletme maliyetleri %10 düşmektedir.
BREEAM Sertifikasının 10 başlığı bulunmaktadır. 10 başlığın her birine ayrılan bir yüzdelik bulunmaktadır. Bina yüzdeliklerin birleşimi oranında BREEAM almaktadır. Puanlama yüzdeliklere ayrılmıştır. Puanlama sisteminde enerji en önemli bölümü kaplamaktadır. Enerjiden sonra inovasyon, kirlilik, arazi kullanımı, atıklar, malzeme, su, ulaşım, yönetim, sağlık ve konfor başlıklarına bakılmaktadır. Toplam puan sistemi %110 olarak düşünülerek verilmektedir.
BREEAM dereceleri ve bu dereceler için sağlanması gereken minimum yüzde bulunmaktadır. Puanlama sistemi şöyledir:
· BREEAM Geçer (Pass) > 30%
· BREEAM İyi (Good) > 45%
· BREEAM Çok İyi (Very Good) > 55%
· BREEAM Mükemmel (Excellent)> 70%
· BREEAM Olağanüstü (Outstanding) > 85%
LEED ve BREEAM Arasındaki Fark Nedir?
Her iki sertifikasyon sistemi de çevresel sürdürülebilirliği hedeflemektedir. Aralarındaki en büyük fark ise derecelendirmenin nasıl yapıldığıdır. BREEAM, sertifikası verilirken platformun kendi ekipleri inceleme yapmaktadır.
Lisanslı derecelendirme yapan müfettişler yapıların yapım aşamasından bitimine kadar bütün aşamalarda bulunmaktadır. LEED’de ise yapının gereksinimler karşılandığı oranda karar verilmekte ayrıca bir müfettişler ile denetim sürecinden geçmemektedir. BREEAM akreditasyon ile verilmektedir. LEED sertifikasyon süreci ise yerinde inceleme yapmamaktadır. Kanıt toplamak adına platform müfettişi LEED’de kullanılmamaktadır. Bunun yerine, binanın tasarım ekibi verileri toplayıp, LEED’in ana merkezi USGBC’ye göndermektedir. Veriler incelendikten sonra, bina gereksinimleri karşılıyor ise LEED sertifikası verilmektedir. Bu sebeple LEED sertifikası kullanımı artmış ve BREEAM daha lokal bir halde kalmıştır. LEED’in alımı ve uygulanışı kolaydır. Ancak BREEAM tarafsız derecelendirme sayesinde daha güvenilirdir.
Yazar:
Çağın Ergün
Kaynakça: