top of page
  • Yazarın fotoğrafıBuğçe Ağca

Bloomberg Cinsiyet Eşitliği endeksi kriterleri Neler?

Güncelleme tarihi: 10 Oca 2023



Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi (GEI) İçinde Yer Almak İsteyen Şirketler Neler Yapmalılardır?


Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi ile borsada işlem gören şirketler, açık ve şeffaf şekilde toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin veriler raporlanmaktadır. Endeks içinde yer alarak birçok avantajdan faydalanma imkânı yakalayan şirketler birtakım kurum içi ve dışı uygulamalarda bulunmamalılardır. Örneğin şirket içi önyargıların yıkılması adına düzenli olarak eğitimler gerçekleştirmelilerdir. Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi ile şirketlerin politikalar geliştirmelidir. Aynı zamanda şirket içi temsilde cinsiyet eşitliği gözetilmelidir. Şeffaf bir yönetim anlayışı içinde olan şirketler gözetilmekte ve değerlendirilmektedir. Şirketler detaylı şekilde incelenmekte ve grup şirketlerinde her şirket kendi içinde değerlendirilerek ayrı ayrı aday olabilmektedir. Burada en önemli unsur Bloomberg Endeksi içinde yer almak isteyen şirketler doğru raporlama ve veri toplama metodu ile değerlendirilerek kendilerinin dahi farkında olmadıkları birçok veriye ulaşabilmektedir.


Uluslararası standartlar ile değerlendirilen şirketler sürdürülebilirlik raporlamalarında da sosyal yatırım anlayışı içinde olan yatırımcıların dikkatleri çekilmektedir. Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi içinde yer almak isteyen şirketlerin yapması gereken birçok eylem vardır. Eylem planı içinde bulunan şirketler beş farklı alanda detaylı ve kapsamlı bir genel performans raporu sunmalılardır. Bloomberg tarafından önceden belirlenmiş olan puanlama sisteminde iyi not alan şirketler endeks içinde yer almaya hak kazanmaktadırlar.


Endeks tarafından ilk belirlenen unsur şeffaf şekilde verilerin toplanması ve raporlamanın yapılmış olmasıdır. Diğer bir unsur ise kadın liderlerin ve yetenekli kadınların yönetimde yer almasını destekleyecek bir sistem oluşturulmasıdır. Yöneticilerin ve karar verme merciinde olan kişilerin terfi süreci içinde eşit haklar gözetilerek davranış sergilemesi çok önemli ve kritiktir. Bir başka unsur ise eşit işe eşit ücret uygulamasının yapılıyor olmasıdır. Farklı bir unsur ise toplumsal cinsiyet eşitliği gözetilerek her kesimi kapsayan bir kurum kültürünün oluşturulmuş olmasıdır. Bir diğer unsur ise kurum olarak kadına şiddete karşı olmalı ve bu konuda bir eylem içinde bulunuyor olmalılardır. Son unsur olarak kadın yanlısı bir marka oluşturularak kadınların istihdamı önündeki engeller kaldırılmalıdır. Uygulamada birçok farklı eylem yapılmaktadır. Örneğin; kadın yönetici adaylarına mentörlük hizmeti verilerek motivasyon ve yetkinlikleri arttırılabilecektir. Bir başka örnek vermek gerekirse üretim yaparken kadın girişimci ve tedarikçilerin desteklenmesi de endeks kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliğinin gözetildiğini göstermektedir. Endeks içinde en çok yer alan sektörler finans, teknoloji ve hizmettir.


Birçok uygulama yapmakta olan endeks içinde yer alan şirketler yaptıkları projeleri ile aynı zamanda birbirleri ile rekabet etmektedir. Her yapılan proje bu anlamda kabul edilmediğini bilmeyen şirketler ise yıl sonu faaliyet raporunda maalesef beklenilen sonucu alamamaktadırlar. Endekse kabul edilmek isteyen şirketler kadınların güçlendirilmesine odaklanarak birçok farklı çözüm bulmaktadırlar. Dünya çapındaki faaliyet gösteren şirketler gerek kurum içinde gerek tedarik zincirinde gerek faaliyet gösterdikleri her alanda ayrı ayrı toplumsal cinsiyet eşitliği gözetmelilerdir.


Kaynak:




Yazar:

Buğçe Ağca



82 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page