top of page
  • Yazarın fotoğrafı1/1

Üçlü Alt Çizgi(TBL) Nedir?

Güncelleme tarihi: 6 Ağu 2021



1994 yılında, John Elkington tarafından oluşturulmuş bir ekonomi teorisidir. Aynı zamanda TBL veya 3BL olarak da adlandırılmaktadır. Ekonomik parametrelerde, şirketlerin kâr odaklı olduğu kadar sosyal ve çevre sorunlarına odaklı olmaları gerektiğini savunan bir muhasebe sistemidir.



Geleneksel işletme muhasebesine göre, gelir ve gider tablosunun en alt satırında kar veya zarar yer almaktadır. Üçlü alt çizgi teorisi ile iki alt çizgi daha eklenmiştir. Teori uyarınca, sosyal ve çevresel (ekolojik) kaygılar tıpkı kar ve zarar gibi çizgi olarak eklenmiştir. 2007 yılı itibari ile Birleşmiş Milletler kentsel ve topluluk muhasebeleri için TBL Standartlarının uygulanması gerektiği kabul edilmiştir.


Birleşmiş Milletler, TBL'nin gerektirdiği ölçümlere yardımcı olmak için farklı farklı standartlarda oluşturulmuştur. Sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilirlik kaygılarını önceki sosyal, çevresel ve ekonomik değerlendirmelerden ayırmak için dörtlü alt çizgi olarak değiştirilmesi gerektiği tartışılmaya başlanmıştır. Dördüncü alt çizgi ile gelecek odaklı bir yaklaşım benimsenmesi gerektiği savunulmaktadır. Gelecek nesiller arası eşitlik gibi önemli kavramları ele alınması gerektiği savunulmaktadır. Özel sektörde, çevre ve insanlara ilişkin kurumsal sosyal sorumluluk projelerinde bulunacaklarının taahhüdünde bulunan işletmeler, kamuya rapor verme yükümlülüğü altına girmektedirler. Şirketlerin kurumsal sosyal sorumluluk projelerine bağlılık düzeyi ve zaman içinde yaptıkları projelerin çevre ve toplumun üzerinde yarattıkları etki ise TBL sistemi ile ölçülmektedir.

11 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page