top of page
  • Yazarın fotoğrafıBuğçe Ağca

Birleşmiş Milletler Sorumlu Yatırım İlkeleri (UNPRI) Nedir?

Güncelleme tarihi: 15 Şub 2022



Principles For Responsible Investment (PRI), Türkçe anlamı sorumlu yatırım ilkeleri olan kuruluş, UNEP-FI ve Küresel Kompakt ile işbirliği yaparak yatırımcılara yol gösteren bir girişim olarak kurulmuştur. 60’tan fazla ülkede, 80 trilyon USD'den fazla yönetilen varlığı temsil eden bir girşimdir. Bununla birlikte 2.000’i aşkın kurumla işbirliği yapılmış ve tahhütnameyi imzalatılmıştır. Kurum olarak belirlenen ilkelerin benimsenmesini teşvik etmektedirler. İlkelere uymayı taahhüt edenler arasında işbirliği sağlanmıştır.


Kurumların işbirliği sağlarken aynı zamanda iyi yönetişim, dürüstlük ve hesap verilebilirlik geliştirilmek ve temelli hale getirilmek istenmektedir. Sürdürülebilir bir finans sisteminin pazar uygulamalarında olması sağlanmaya çalışılmıştır. Bu ilkelerin sürdürülebilir küresel finans sisteminde kullanılan bir yapı ve düzenleme olması istenmiştir. Aynı zamanda buna engel olan yapılar kaldırılmaya çalışılmıştır. Yatırımcılardan alınan talepler sonucunda geliştirilen altı ilke, Birleşmiş Milletler tarafından desteklenmektedir.


PRI, ortaya çıkardığı altı ilke ile sorumlu yatırımı finans pazarında bir zorunluluk haline getirmek istemiştir. Bu yüzden uluslararası imzacıları ile bir bağlantı ağı oluşturmuş ve onlar ile ortak bir çalışma yürütülmüştür. Kurum olarak çevresel, sosyal ve yönetişim sorunlarının yatırımlara etkilerini anlayarak ilerlemek istenmektedir. Sosyal yatırım amacı güden işbirlikçilere destek olunmak istenmekte ve olunmaktadır. Sorumlu yatırımın kalıcı bir done olması önündeki engelleri kaldırması adına destek olunmaktadır. Bu doğrultuda yapılan yatırım ve tasarruf kararlarının ilkelere entegre etme sürecinde imzacılar desteklenmektir. Bunun sonuncunda kurumsal yatırımcıların hak sahiplerine en iyi ve uzun vadeli menfaatleri için hareket etmesi sağlanacaktır.


Kurum olarak, sorumlu yatırım ilkelerinin, yatırım sektöründe kabul edilen ve uygulamaya konan bir politika üreticisi olmak istemektedirler. Finans alışkanlıklarının sorumlu yatırım alışkanlığı ile yoğunlaşılarak değiştirilmesi adına en önemli husus yatırım analizlerinin ve karar verme süreçlerininde sorumlu yatırım ile entegre hale gelmesidir. Birleşmiş Milletler ile PRI bu anlamda işbirliği sağlayarak öncü olabilmişler ve politika üretebilmişlerdir. Bu anlamda PRI ilkelerine uyma taahhüdünde bulunan her tarafın uygun faaliyetler içinde olup olmadığı incelenmesi önemli bir süreç olmuştur.

Sonuç olarak, Birleşmiş Milletler desteği ile PRI olarak ESG konularını yatırım analizi ve karar verme süreçlerine entegre etmeyi taahhüt etmektedirler. ESG konularına sahiplik yapmışlar ve politika uygulamalarına entegre etmişlerdir. Kurum tarafından yatırım yapılan kuruluşların ESG uygulamalarını uygun şekilde bildirmeleri sağlanarak düzenli olarak uygun tutum içinde olup olmadıkları denetlenmiş olunacaktır.


Kaynak:

30 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page