top of page
  • Yazarın fotoğrafıBuğçe Ağca

B-Corp Sertifikası Nedir?

Güncelleme tarihi: 9 Eyl 2022



B-Lab, şirketlerin en iyi sosyal ve çevresel performansı sergilemeleri adına oluşturulmuş bir kılavuzdur. B-Lab kılavuzu kullanarak B-Corp olmak isteyen şirketler kurumsal iletişim ve yönetişim politikalarında şeffaflık ilkesini belirlemelilerdir. Şirketlerin kurumsal sorumluluk ilkeleri toplum nezdinde güvenilir olarak kabul görmüş olacaktır.


Sertifika programı ile şirketler şeffaflık standartlarını karşıladıklarını kanıtlamaktadırlar. Ekonomik sistemin yeniden inşa edilmesi için oluşturulmaktadır. B-Lab, kapitalizmin kültürünü, davranışını ve yapısal temellerini değiştirmek için standartları belirler, mevzuatları düzenler, araçlar ve programlar oluşturur. B-Corp topluluğun en güç zorluklarını ele almak için kolektif eylemde bulunmak üzere bir araya getirir.


B-Lab, işletmelerin kâr amacı konusunda yardımcı olmak için işin gücünü kullanarak, tüm dünyadaki işletmeler üzerinde olumlu bir etki yaratmayı amaçlamaktadır. Küresel ekonomiyi elit bir azınlığın tercih ettiği modelden herkese fayda sağlayan bir modele dönüştüren yeni bir sistemi kurmayı hedeflemekteler.


Şirketler Neden B-Corp Üyesi Olmak İstiyor?


B-Corp standartı şirketi olarak bilinmenin şirketler açısından birçok önemi olduğu düşünülmektedir. Hem şirket hissedarlarının hem de paydaşlarının memnuniyetlerinin sağlanması her geçen gün zorlaşmaktadır. Şirket görünürlülüğünün ve iş bağlantılarının artması ile çalışanların ve hissedarlarının memnuniyet oranı da artacaktır. Daha çevreye ve topluma duyarlı olduğunu göstermek için b-corp olmazsa olmaz bir endekstir.


Kar maksimizasyona yeni soluk getirmeyen şirketler gelecekte var olmayacaklardır. Bu yüzden modadan finansa kadar binlerce şirket, çalışanlar ile ilişkisinden, çevreye duyarlılığından, erişebilir ve sürdürülebilir olmaya kendilerini adamaya başladılar. B-Corp sertifikası alarak şirketler sürdürülebilir olduklarını paydaşlarına ve hissedarlarına kanıtlamış olurlar. B-Corp ile aynı zamanda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri veya Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı gibi endekslere uygun hareket edilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde belli bir kritere sahip olmanın yanı sıra Avrupa ve Asya kıtasında da yatırımcılara ulaşılmak üzere aslında bir adım atılmış olacaktır.


B-Corp olarak şirketler sürdürülebilir kalkınmaya doğru emin adımlarla ilerlemekte olacaklardır. Toplumsal değişiminin öncüsü olarak ise görünürlülük ve kurumsal itibarlarını pekiştirirler. Kâr amacı güdülmeksizin faaliyete geçirilmek istenen şirketler bu yüzden Amerika menşeili olan B-Lab/B-Corp sertfikası alma yarışına girmişlerdir. Platform tarafından gerçekleştirilmek istenen bir diğer hedef ise iyi işletme kavramının arkasına saklanan şirketlerin gerçekte aslında ne kadar iyi olduklarının ortaya çıkarılmasıdır. İyi pazarlama ile şirketlerin doğru ve topluma yararlı bir işletme olarak gösterilmesinin önüne geçmek isteyen platform sertifika sürecinden bu yüzden kılı kırk yarmaktadır. Şirketlerin gerçekten başarılı ise takdir edilmesi ve değerlendirilme görmesi istenilmektedir.


Sonuç olarak işletmelerin gerek yasal yönergeler gerek kültürel beklentiler nedeniyle her geçen gün daha sürdürülebilir bir anlayış içinde bulunması beklenmektedir. Sürdürülebilirlik oranlarını arttırarak şirketler aynı zamanda hem hissedar hem paydaş memnuniyetini sağlamış olacaklardır.


Yazar:

Buğçe Ağca


Kaynakça:


13 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page